Dottern är inte längre hedning. I lördags så döptes hon och efter dopet samlades vi hemma hos oss för att äta lunch och dricka dopkaffe. Det hela blev en riktigt trevligt tillställning!
Jag var sjuk under förra veckan så det var inte alls speciellt roligt att laga mat och baka den här gången. Dessutom har jag varit rejält handikappad i köket eftersom jag saknat all lukt och smak. Helt plötsligt är recept oumbärliga när man inte längre själv kan avgöra hur det smakar.
Meny:
- Varmrökt lax & najadrökt lax
- Räkor
- Dillgratinerad potatis
- Sparrispaj med parmesanost
- Saffransaioli & örtsås
- Blandad sallad
- Fina gifflar & kavring från Rosendal
- Brie, cheddarost, rökt ost
- Rosenmarmelad & päronmarmelad
- Kaffe & saft
- Ricecrisptårta med hallon, brysselkex och frysta minimuffins
Receptet kommer ifrån Odlarens kokbok av Charlotte Jenkinson & Susanne Almers.
Sparrispaj
Ca 6 personer
Pajdeg:
100 g smör
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
250 g grön sparris i 5 cm bitar
½ purjolök, strimlad i 5 cm långa bitar
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm svartpeppar
75 g parmesanost, finriven
Börja med pajdegen. Kör smör och mjöl smuligt i en mat beredare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en paj form (ca 24 cm i diameter). Ställ formen kallt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚.
Förgrädda skalet i 10 minuter.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Koka sparris och purjolök i 1 minut, slå av vattnet och spola dem i kallt vatten. Låt sparris och purjolök rinna av ordentligt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och parmesanost. Fördela sparris och purjolök i pajskalet. Slå äggblandningen över pajen.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
2 kommentarer:
Den ser ljuvlig ut den där pajen! Dina gäster måste ha varit lyckliga.
/vera (malva_ aff)
vera:
Tackar! Alla som kände någon smak sa att det var gott - jag väljer att tro dom!
Skicka en kommentar