onsdag 12 mars 2008

Med inspiration från medelhavet

Jag är mycket förtjust i smakkombinationen spenat, vitlök och dill. Första gången jag kom i kontakt med kombinationen var på en konferensresa i Grekland. Vi beställde in samma spenaträtt kväll efter kväll och tyckte den var fantastiskt god - det tog ett långt tag innan vi lyckades identifiera vad det var som gjorde den speciell! Idag blev det en fiskgratäng som fick ta upp smakerna, annars är kombinationen (tillsammans med fetaost) fantastisk i en paj.

Sonen ägnade de första femton minuterna åt att skrika och grina över hur äcklig maten var. Sedan hoppade han upp i pappas knä och åt upp hans fisk, potatismoset ratade han konsekvent idag igen.

Fiskgratäng med spenat, dill och fetaost
4 personer

400 g halvtinad alaska pollock
Salt och svartpeppar
Vetemjöl

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Olivolja
500 g fryst bladspenat
1 paket (2 ½ dl) Oatley iMat eller matlagningsgrädde
½ dl finhackad dill
Salt och svartpeppar
1 paket fetaost

4 portioner potatismos
1 ägg

Sätt ugnen på 225˚C.

Fräs lök och vitlök gyllenbruna i olivolja. Tillsätt den frysta spenaten, fortsätt fräsa tills all vätska försvunnit. Slå på grädden. Tillsätt dillen och smaka av med lite salt och svartpeppar.

Dela fisken i fyra bitar. Salta och peppra fisken samt vänd den i vetemjöl.

Rör ned ägget i potatismoset. Klicka ut potatismoset längs sidorna i en ungseldfast form. Häll hälften av spenatblandningen i mitten av formen. Lägg fiskbitarna på spenaten. Slå resten av spenaten över fisken. Smula över fetaost. Grädda i ca 40 minuter.

Inga kommentarer: