torsdag 6 mars 2008

Vinterns första egenskördade primörer

Urtica dioica, vad du än har hört - använd handskar när du plockar dem!


Ur led är tiden, förra veckan – fortfarande februari - så plockade jag nässlor på en blåsig skärgårdsö strax utanför Kapellskär. Idag var det dags att tillaga dem. Jag brukar koka nässelsoppa på vårarna men idag hittade jag ett nytt gammalt recept i boken Roslagsmat som jag fick lust att testa. Resultatet? De blev jättegoda!

Om man vill lära sig mer om den gratis-mat som naturen har att erbjuda så har jag två bra boktips. Den ena ”Naturens läckerheter”av Inger Ingmanson innehåller recept och även lite kulturhistoriska inslag om hur växterna använts genom tiderna, den andra boken ”Vanliga vilda växter till mat, krydda och hälso- och kroppsvård” av Pelle Holmberg och Marie-Louise Eklöf koncentrerar sig mer på hur man identifierar växterna och hur man medicinskt kan använda dem. Väldigt intressanta är de båda två i alla fall, de brukar kunna få åka med mig i väskan på somrarna. En annan bok som jag inte bläddrat i men som jag är mycket sugen på är ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson – den gamla upplagan har varit slut hos förlagen i många år men det här är en omarbetad nyutgåva.

Nässelplättar
ca 4 personer

1 ½ dl förvällda och hackade nässlor
2 potatisar, fint rivna
1 morot, fint riven
6 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser och stek som vanliga plättar. Servera med lingonsylt.


Omslagsbild: ISBN 9789151842707, Naturens läckerheter

2 kommentarer:

Fru B sa...

Aha, kul recept! Ska nog prova detta nästa gång det vankas plättar här hemma.

zelca sa...

Fru B:
Jupp det var roligt, det finns ett annat recept på nässelplättar just ur "Naturens läckerheter". Det tänkte jag testa när den Spansk körvel tittat upp hemma hos mina föräldrar.