fredag 14 mars 2008

Dolda nyttigheter

Som ni märker så försöker vi äta ärtor och pannkakor på torsdagar. Eller det kanske ni inte har märkt? Begreppen har utvidgats en hel del, det är snarare soppa och mjölmat som serveras på torsdagar.

Efter köttsoppan så serverades det morotsvåfflor med vanilj tillsammans med keso och hallon. Den här delen av middagen var sonen bra mycket mer intresserad av, han knaprade i sig flera stycken. Tur att man kan smyga in grönsaker på de mest märkliga ställen så sonen inte drabbas av skörbjugg.

Våfflorna blev extremt matiga, man kände att de var gjorda på annat än rent vetemjöl – men det var väldigt svårt att identifiera vad de innehöll.

Receptet kommer från ”Sött och sunt till dessert” av Lena Brorsson Alminger.

Morotsvåfflor med vanilj
Ca 12 stycken

3 ägg
4 ½ dl kolsyrat vatten (gärna kolsyrat hemma, annars fungerar t.ex. Loka naturell bra)
3 medelstora morötter
3 dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
¾ dl havregryn
3 msk vaniljsocker
½ tsk havssalt
2 ½ msk rapsolja

Tillbehör 1:
Keso
Kanel

Tillbehör 2:
Keso
1 paket frysta hallon
½ dl lönnsirap

Tina hallonen enligt anvisningarna på paketet. Rör dem mosiga tillsammans med lönnsirapen.

Fortsätt med våffelsmeten. Vispa äggen lätt, vispa sedan ned det kolsyrade vattnet.

Riv morötterna grovt och rör ned dem i äggblandningen.

Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn, vaniljsocker, salt och oljan. Rör till en klumpfri smet. Om smeten blir för tjock så tillsätt med kolsyrat vatten.

Grädda dem rätt hårt i våffeljärnet, men se till så att det inte bränns. Vi har ett våffeljärn med teflonbeläggning så vi behöver inte olja järnet – om man inte har det så hoppar man över oljan i smeten och penslar istället våffeljärnet med oljan.

Servera med tillbehören.

Inga kommentarer: