lördag 5 juli 2008

Skabbiga korvar

Det kommer att bli lite tunnsått med inlägg här framöver eftersom vi semestrar för fullt, hitintills har vi hunnit med en tvådagars tur till Kolmården med övernattning på Vildmarkshotellet samt en tur till Wira för att beskådade Wira-spelen.

Maten på djurparker, tivolin och liknande barnfamiljsstinna tillhåll kan sammanfattas med dyr, slabbig och osmaklig. Man gör bäst i att ha med sig picknickkorgen och jag undrar varför det måste vara så? Smaklökarna domnar inte av bara för att man får barn och varför ska vi prägla våra ungar på dåligt tillagad snabbmat – till och med McDonalds mat verkar lyxig och vällagad i jämförelse.

Här kommer ett recept på raka motsatsen. Mer barnovänligt än så här blir det inte. Ungarna petade förstås i maten och vi fick fylla på med välling senare … Men skam den som ger sig, jag fortsätter outtröttligt att försöka - de ska gilla bra och varierad mat!

Receptet kommer från boken World Food Café – Vegetarisk mat från hela världen av Chris & Carolyn Caldicott. Fast lite hänsyn tar jag till ungarna, i originalreceptet används 12 vitlöksklyftor och 6 gröna chilifrukter – jag har ändrat lite i ingredienslistan och proportionerna …

Aubergine Calcutta
4 personer

1 stor gul lök, hackad
6 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
½ grön paprika
6 msk rapsolja
3 tsk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
1 tsk mald gurkmeja
450 g auberginer (i originalreceptet används små auberigner)
3 tsk tamarindpuré
2 tsk finhackad jaggery eller farinsocker
Salt

Grovt hackad koriander till serveringen

Skär auberginen i stavar ca 5 cm långa och ett par cm breda, om du använder små auberigner så dela dem i fjärdedelar på längden.

Kör lök, vitlök, chilifrukt, och paprika till en slät smet i en matberedare.

Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löksmeten tillsammans med paprikapulver, gurkmeja och cayennepeppar i 3 minuter.

Lägg i auberginen och stek i ytterligare 5 minuter.

Lös upp tamarindpurén i lite vatten. Tillsätt tamarinden och jaggery och koka tills auberginen är mjuk.

Strö över koriander och servera med ris eller chapati.

Inga kommentarer: