tisdag 4 mars 2008

Bottenskrap

När man är hemma med sjuktbarn får man verkligen gnugga geniknölarna för att kunna åstadkomma något med det som finns hemma i kyl och frys. Just nu är det tomt, förrådet är fortfarande tomt efter januaris kyl- och frystömning. Inte för att sonen åt i alla fall, med hög feber så är alla ordinarie regler ur spel – men han överlever nog på frysta ärtor, russin, cornflakes och vatten ett par dagar i alla fall.

Len morotssoppa med knapriga örtskorpor
4 personer

500 g morötter, skalade och slantade
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
7 dl vatten
2 tärningar lantbuljong
Saften av 1 citron
½ burk mascarpone (125 g), går bra att ersätta med färskost av typen philadelfia
Svartpeppar och ev. salt
Cayennepeppar

Örtskorpor:
4 stora skivor dagsgammalt lantbröd
2 msk färska eller frysta kryddor (rosmarin, timjan, basilika och/eller oregano)
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
Havssalt

Sätt ugnen på 175˚C.

Börja med örtoljan till skorporna. Mixa kryddor, vitlök och olja till en slät örtolja. Dela brödet i stavar. Lägg brödet på en plåt och pensla alla sidor med oljan. Strö över örtsalt. Rosta i ugnen i 30 – 40 minuter.

Fortsätt med soppan. Låt gul lök och vitlök mjukna utan att ta färg i olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt morötterna, vattnet och buljongtärningarna. Koka morötterna riktigt mjuka ca 30 minuter.

Mixa soppan riktigt slät. Pressa i citronsaft och tillsätt mascarpone eller färskost. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Hetta upp soppan. Servera soppan tillsammans med örtskorporna.


Skrytbild, resterna av lördagens levainbröd blev perfekta örtskorpor ... Jag vet inte om jag kan säga att jag fått kläm på det, men nu har jag faktiskt lyckats två gånger i rad. Den här omgången bröd bakades ut på fredagskvällen, fick jäsa en halvtimme i rumstemperatur - åkte sedan ut på balkongen (ca + 5˚ C) under dubbla bakdukar och gräddades sedan på lördagsmorgonen efter att ha rumstempererat sig under tiden ugnen blev varm.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Vilka härliga surdegsbröd! Jag skulle kunna äta soppa så gott som varje dag om jag bara fick gott bröd till.

Du lyckades alltså jäsa bröden på balkongen över natten! Det skulle onekligen lösa problemen med platsbrist i kylen...

zelca sa...

lisa:
Jag skulle också kunna äta soppa varje dag just för att få en ursäkt (behöver man en?) att äta nybakt bröd.

Ja det funkade bra på balkongen. Det var en stilla natt, de gillar väl inte att bli blåsta på - men det borde en upp-och-ner-vänd låda råda bot på. I min kyl skulle aldrig två stora bröd på jäsning få plats ...