tisdag 16 september 2008

Frukt för snaskråttor

Igår fyllde en av mina väninnor år. Vi lagade en höstmiddag hemma hos oss och jag tror hon blev nöjd med vad som bjöds. Krämig trattkantarellsoppa med rosépeppar och marsala, gratinerade ostmackor och som avslutning en riktigt snaskig äppelpaj med vaniljglass. Jag var i alla fall så mätt så jag knappt orkade röra mig efter det.

Har man ätit den här pajen så behöver man inte så många fler recept. Varför ska man testa något nytt när det kan bli så här gott? Knäckigt, segt och sött. Receptet är en favorit och kommer från Allt om Mat 14 - 15 2002. Om man känner att man ändå vill göra något annat så kan man ju prova Britas äppelkaka som är av samma kaliber.

Fias amerikanska äppelpaj

5 äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

Sätt ugnen på 220˚C.

Skala äpplena och dela dem i klyftor. Lägg äpplena i en smord eldfast form. Strö över kanelen.

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner övriga ingredienser i kastrullen. Fördela degen över äppelklyftorna och platta till den så gott det går. Pudra över lite kanel.

Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen. Servera med glass.

2 kommentarer:

Gott och blandat sa...

Vad gott! Måste helt klart pröva det där! ;-)

zelca sa...

gott-och-blandat:
Gör det, den är jättenkel att göra och smakar vääääääldigt bra!