onsdag 10 september 2008

Kikärtor ett måste

Utan vissa basvaror i köket så känner jag mig nästan naken. Kikärtor är ett sådant exempel, jag försöker alltid ha minst ett par burkar eller tetror hemma. Man kan alltid sno ihop något snabbt, gott och hyggligt nyttigt till middag med dem. Ofta förvandlar vi dem till hummus, kikärtsbiffar eller en proteinrik sallad. Idag blev de rostade och instoppade i pitabröd tillsammans med grönsaker och fetaost.

I Stockholmsområdet kan man ofta hitta tre paket pitabröd - alltså 12 pitabröd - för tio kronor. Jag brukar bunkra och stoppa ned i frysen, ca 30 sekunder i micron - direkt från frysen - och vips så har man nästan färska bröd.

Kikärtsreceptet kommer ursprungligen från Arla.

Pitabröd fyllda med rostade kikärtor, fetakräm och grönsaker
4 personer

Rostade kikärtor:
2 burkar kikärtor
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk mald spiskummin
2 msk olivolja
½ dl färsk koriander, hackad
½ tsk salt

Fetaostkräm:
1 paket fetaost
2 dl medelhavsyoghrt
Svartpeppar

Till serveringen:
Pitabröd
Tomater i skivor
Gurka i skivor
Rödlök i tunna skivor

Börja med fetaostkrämen. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt. Smaka av med svartpeppar och låt krämen stå kallt tills det är dags för servering.

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Värm oljan i en stekpanna. Fräs kikärtorna tillsammans med vitlök och spiskumming några minuter. Blanda i koriander och salt.

Fyll pitabröden med fetaostkrämen, kikärtorna och grönsakerna.

2 kommentarer:

Erika sa...

Varför kokar du inte dina egna kikärtor och fryser in om du äter så mycket? Det blir både godare och billigare. Naturligtvis tar det lite tid, men det är väl värt det tycker jag. Ett litet tips bara...

zelca sa...

erika:
Jodå, jag kokar själv och fryser in lite då och då. Jag tycker de på burk är helt ok i smaken och ofta så kastar jag ihop en bönsallad när det är middagsbråttom och då funkar de bra. Men jag ska ta mig i kragen och koka paketet som står hemma i skafferiet och väntar, jag vet att det blir billigare och förståss miljövänligare än att släpa hem konserver.