måndag 29 september 2008

Den första frostnatten

I morse när jag tittade på termometern visade den 3 grader. När jag sedan kom ut låg dimmorna täta över viken jag promenerar förbi på vägen till tunnelbanan. En strålande morgonsol fick grästråna att gnistra av frost och fukt. Det är med andra ord höst, en riktigt härlig höstdag. Det här är min absoluta favoritårstid och dagar som denna önskar jag att jag var ledig och kunde sparka löv i parken istället för att sitta instängd på kontoret. Men man kan inte alltid välja.

Jag vill äta varierat, men när det kommer till frukost så är jag rätt konservativ. Vissa människor kan ju inte tänka sig något annat än sin ”vanliga” frukost, det är inte mitt bekymmer. Jag älskar hotellfrukostar, men då är det någon annan som gör det. Vid 6-tiden på morgonen finns varken tid eller lust för improvisationer i köket utan då kör jag på något av de få spår vi har, som till exempel grötspåret. I vår familj äter vi havregrynsgröt, inget annat har hitintills fungerat. Rågflingegröt gillade ingen, mannagrynsgröt gillas av halva familjen och sedan har det tagit stopp. Det är ju i och för sig inget att gråta över, havregrynsgröt är nyttigt, billigt och går snabbt att laga till. Men i morse så testade vi en ny sorts gröt som alla faktiskt gillade! Receptet kommer ur "Jacobs hälsokök: mat på en kvart med familjemetoden" av Jacob Wismar. En alldeles nyinförskaffad kokbok som har ett nytt och fräscht upplägg, jag kommer nog att återkomma till den senare.

Vaniljgrötsmix
En stor burk

6 dl havregryn
6 dl rågflingor
6 dl dinkelflingor
3 msk äkta vaniljsocker

Blanda gryn och vaniljsocker väl. Förvara i en stor lufttät burk.

Vaniljgröt
1 person

1 dl vaniljgrötsmix
1 ½ dl vatten
½ dl mjölk
Salt

Blanda gryn, vatten, mjölk och salt i en kastrull. Koka upp och låt gröten puttra i ca 4 minuter under omrörning.

Servera med färska eller frysta bär, blandade frön och nötter samt mjölk. På min gröt hällde jag en blandning av krossade linfrön, hampafrön och hasselnötter.

Omslagsbild: ISBN 9789173630009, Jacobs hälsokök : mat på en kvart med familjemetoden

3 kommentarer:

Annika sa...

Låter supergott!
Jag har inte varit här tidigare och läst hos dig, och har bara läst detta inlägg, men om det är representativt för dig och det du skriver, så har du nog fått en ny läsare ;)!
Gillar gröt, men är ofta skeptisk till böcker som som har titlar som anspekar på att det skall gå snabbt att laga mat...men nu kom mina fördomar på skam; borde kanske gå och bläddra lite i den där boken i någon bokhandel?
Skall testa den där gröten i helgen, tror jag!

Annika sa...

"Anspekar"? Brutal och obegriplig felskrivning. Anspelar, skulle det så klart vara!

zelca sa...

annika:
Tackar! Bläddra i boken kan du ju alltid göra - recepten är inte så märkvärdiga men idéerna är annorlunda. Testa gröten! Gillar du den så är det inte så många kronor förlorade och då kan du ju alltid rosta grynblandningen till en finfin müsli.