söndag 14 december 2008

Luciaflopp

Lucia var en bra och trevlig dag på alla sätt tills vi bestämde oss för att åka in till Kungsträdgården och titta på framträdandet av Sveriges lucia. Tristare arrangemang får man leta efter - kallt, eländigt och dåligt ljud. Ungarna frös och ville hem. Så vi åkte hem efter en halvtimme.

Tidigare samma dag så åt vi traditionsenlig frukost och lunch. På luciadagen ska man äta pepparkakor, lussekatter och varm choklad till frukost och till lunch risgrynsgröt med socker och kanel, vörtbröd med leverpastej och clementiner precis som man fick i skolan när jag var liten. Det är inte världens hälsosammaste, men det är som tur är endast lucia en gång om året. Vi toppade dessutom upp eftermiddagen med glöggprovning och allehanda godsaker. Bland annat så åt vi den här extremt lättbakade fruktkakan, god och praktisk eftersom man måste baka kakan i god tid före jul. Receptet kommer från Anna och Fanny Bergenström och publicerades i tidningen Lantliv nr 13 2008.

Ninas enkla fruktkaka

200 g smör
4 msk apelsinmarmelad av engelsk typ
2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl (inget bakpulver!)
2 dl russin (jag använde 1 dl vanliga russin + 1 dl sultanrussin)
100 - 150 g mandel

Sätt ugnen på 150˚C.

Smörj och bröa en avlång kakform (ca 2 l).

Smält smöret i en rymlig kastrull. Rör i marmeladen och låt blandningen svalna något.

Rör först ned sockret i smörblandningen i kastrullen. Rör sedan ned äggen i blandningen, ett i taget.

Blanda mjöl, russin och mandel i en separat skål. Rör ned mjölblandningen i kastrullen. Blanda runt ordentligt.

Häll smeten i den smorda formen. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i cirka 1 ½ timme.

Låt kakan svalna helt. Slå sedan in den i folie och lägg den i en plastpåse i kylen. Kakan behöver vila i minst två dagar (gärna längre) för att få rätt smak och konsistens.

Inga kommentarer: