fredag 12 december 2008

Det magiska julbrödet


En gång när jag var liten fick jag smaka av mammas nybakta vörtbröd, drypandes av smält smör. Oj vad gott det var och jag åt tills jag höll på att spricka. Sen mådde jag illa och det är först i vuxen ålder som jag klarat av smaken igen. Jag gillar vörtbröd som är milda i smaken och som inte är allt för degiga. Nu har jag hittat ett recept som smakar lagom mycket och ger lagom kompakta limpor. Receptet kommer från "Julboken" från ICA bokförlag, utgiven 1986.

Vörtlimpor
4 limpor

150 g smör
1 flaska (33 cl) porter
2 flaskor (33 cl) julmust
100 g jäst
2 tsk salt
1 msk soja
1 - 2 tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald ingefära
1 msk mald pomerans
Ev. 1 dl russin
ca 3,2 l rågsikt

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och värm tills blandningen blir fingervarm (37˚C).

Smula jästen i en stor bakbunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, soja, kryddor och eventuellt russin. Arbeta i så mycket mjöl så att degen blir blank och smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa övertäck i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚C.

Ta upp degen på bakbord och baka ut fyra knubbga limpor. Lägg alla fyra limporna i en bakplåtsklädd långpanna. Pensla sidorna på brödet med lite smält smör (för att det ska gå lättare att dela limporna när de är klara). Nagga limporna och låt dem jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 - 40 minuter.

Grädda limporna i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter. Pensla genast limporna med vatten när de kommit ut ur ugnen och låd dem svalna under duk.

Valde visst lite små formar till julkryddbrödet ... Receptet kommer från "Tillfällen att njuta en liten smula" av Therese Wikström. Ett vetebröd med smak av apelsinmarmelad, anis, fänkål, pomerans och kardemumma.

Förra året bakade jag en sats av detta goda julknäcke. Jag hann provsmaka en bit och ställde in resten av satsen i ugnen för att eftertorka. Dagen efter hade jag givetvis glömt bort att det stod en massa knäckebröd i ugnen, så jag krutade på ugnen för fullt och eldade upp hela härligheten. I år ska jag försköka bespara mig den julilskan. Receptet kommer från "Tillfällen att njuta en liten smula" av Therese Wikström. Knäckebrödet bakas på vete- och grahamsmjöl och får sin smak av vörtkryddor och apelsinskal.

2 kommentarer:

Annika sa...

Jag blir riktigt sugen på att baka vörtbröd när jag läser detta.
Knäckebröd har jag intre bakat på åratal. Hade tänkt baka i år, men vi får se om det hinns med.
Tack i varje fall för härlig inspiration!

zelca sa...

Annika:
Det är inte så dumt med vörtbröd! Det är svårt att hinna med allt man vill göra. Knäckebröd är trevlig att baka, det passar dessutom utomordentligt bra till ostbrickan!