Mycket av det som står i boken har vi redan införlivat i vår kost, men igår försökte jag lite extra:
- En sked krossade linfrön på frukostfilen, krossade linfrön ger ett extra tillskott av Omega 3 som bl.a. har antiinflammatorisk effekt.
- På samma frukostfil hemgjord müsli med havrebas, havre är rikt på fibern betaglukan som antas ha en kolesterolsänkande effekt.
- Ett äpple till mellanmål, äpplen innehåller mycket flavanoider och verkar ge skydd mot en rad sjukdomar som t.ex. vissa sorters cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
- Till middag lyckades jag pricka in en hel del supermat, ungsbakad sej med citron och olivolja samt kall yoghurtsås med medelhavssmak. Citrusfrukter innehåller bl.a. hesperidin som som stabiliserar blodsockerväret. Olivoljan innehåller bl.a. polyfenoler – en antioxidant som skyddar vårt kärlsystem och därigenom minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Yoghurt är rik på kalcium som stärker skelettet och innehåller dessutom levande mikroorganismer som anses förbättra immunförsvaret. Vitlök och lök innehåller olika typer av svavelföreningar som verkar antiinflammatoriskt. Tillsist prickade jag in tomat (pasta av soltorkade tomater) som innehåller stora mängder lykopen som bl.a. har positiva effekter på prostatan. Lykopen blir mer tillgängligt för kroppen efter upphettning och tillagning så det är faktiskt bättre att äta en tillagad tomatprodukt som t.ex. tomatpuré, ketchup eller tomatjuice än färska tomater.
- En skål halvtinade björnbär mumsade vi i oss senare på kvällen, björnbär är rika på fibrer och fytokemikalier (2036 ORAC-enheter/100 g) som motverkar åldrandet.
Ungsbakad sej med citron och olivlja samt yoghurtsås med medelhavssmak
4 personer
600 g sejfilé
Salt och svartpeppar
1 citron
3 msk olivolja
Yoghurtsås:
2 dl medelhavsyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
30 g parmesanost, fint riven
1 msk pasta av soltorkad tomat
Svartpeppar
Sätt ugnen på 200˚ C.
Pensla botten lätt på en ungseldfast form med olivolja. Lägg i sejfiléerna. Salta och peppra. Riv det yttersta av citronskalet och fördela det över fisken. Pressa över citronen och droppa över olivoljan. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i ca 30 minuter (tiden beror lite på filéernas storlek).
Rör ihop samtliga ingredienser till yoghurtsåsen. Vi åt fisken och yoghurtsåsen tillsammans med kokta matkorn och grillad sparris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar