onsdag 9 april 2008

Regnbågsmat

Jag fick boken "Supermat – vägen till ett friskare liv" av svärmor i helgen. Jag gillar boken skarpt, Helena Nyblom skriver mycket lättillgängligt om kemiska processer i kroppen och hur vi påverkas av den mat vi stoppar i oss. Det som presenteras i boken är ingen diet utan vissa livsmedels superegenskaper. Boken är utan pekpinnnar och fullspäckad med fakta, en sanning som gäller idag – vem vet hur morgondagens väg till ett friskare liv ser ut? Forskningen går framåt och rönen ändrar på sig hela tiden, t.ex. så ansågs druvkärneolja vara en mycket hälsosam olja på 1980-talet, idag vet man att den har ett högt innehåll av Omega 6 som i och för sig är livsnödvändigt men inte är hälsosamt i för stora mängder. Som vanligt gäller måttlighet – ingenting är bra i för stora mängder och om man vill gå ner i vikt gäller den enkla men trista ekvationen att göra av med mer kalorier än man stoppar i dig.

Mycket av det som står i boken har vi redan införlivat i vår kost, men igår försökte jag lite extra:

  • En sked krossade linfrön på frukostfilen, krossade linfrön ger ett extra tillskott av Omega 3 som bl.a. har antiinflammatorisk effekt.

  • På samma frukostfil hemgjord müsli med havrebas, havre är rikt på fibern betaglukan som antas ha en kolesterolsänkande effekt.

  • Ett äpple till mellanmål, äpplen innehåller mycket flavanoider och verkar ge skydd mot en rad sjukdomar som t.ex. vissa sorters cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

  • Till middag lyckades jag pricka in en hel del supermat, ungsbakad sej med citron och olivolja samt kall yoghurtsås med medelhavssmak. Citrusfrukter innehåller bl.a. hesperidin som som stabiliserar blodsockerväret. Olivoljan innehåller bl.a. polyfenoler – en antioxidant som skyddar vårt kärlsystem och därigenom minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Yoghurt är rik på kalcium som stärker skelettet och innehåller dessutom levande mikroorganismer som anses förbättra immunförsvaret. Vitlök och lök innehåller olika typer av svavelföreningar som verkar antiinflammatoriskt. Tillsist prickade jag in tomat (pasta av soltorkade tomater) som innehåller stora mängder lykopen som bl.a. har positiva effekter på prostatan. Lykopen blir mer tillgängligt för kroppen efter upphettning och tillagning så det är faktiskt bättre att äta en tillagad tomatprodukt som t.ex. tomatpuré, ketchup eller tomatjuice än färska tomater.

  • En skål halvtinade björnbär mumsade vi i oss senare på kvällen, björnbär är rika på fibrer och fytokemikalier (2036 ORAC-enheter/100 g) som motverkar åldrandet.

Ungsbakad sej med citron och olivlja samt yoghurtsås med medelhavssmak
4 personer

600 g sejfilé
Salt och svartpeppar
1 citron
3 msk olivolja

Yoghurtsås:
2 dl medelhavsyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
30 g parmesanost, fint riven
1 msk pasta av soltorkad tomat
Svartpeppar

Sätt ugnen på 200˚ C.

Pensla botten lätt på en ungseldfast form med olivolja. Lägg i sejfiléerna. Salta och peppra. Riv det yttersta av citronskalet och fördela det över fisken. Pressa över citronen och droppa över olivoljan. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i ca 30 minuter (tiden beror lite på filéernas storlek).

Rör ihop samtliga ingredienser till yoghurtsåsen. Vi åt fisken och yoghurtsåsen tillsammans med kokta matkorn och grillad sparris.


Omslagsbild: ISBN 9789100115975, Supermat : vägen till ett friskare liv

Inga kommentarer: