måndag 14 april 2008

Mer ogräs åt folket!

Det är kalasväder utanför fönstret och jag vill ut och plocka ogräs! Tyvärr så är det lite för bil- och vägtätt där vi bor för att man ska kunna använda de växter som tittar upp i häckar och längs gångvägar. Varje dag går jag lystet och spanar in löktrav och kirskål och önskar att jag bodde långt ut på landet. Förra helgen så var vi ute i skärgården igen, på tomten var det föredömligt ogräs fritt – endast nässlor gick att uppbringa – lite trist tyckte jag.

Den här omgången nässlor omvandlades till nässelpesto. Vi har ätit den tillsammans med pasta och sesampanerad kycklingfilé, på mackor och i pastasallad. Den blir väldigt god och kan användas på samma sätt som vanlig klassisk pesto.

Receptet kommer ifrån Naturens läckerheter av Inger Ingmanson.

Nässelpesto
4 personer

3 dl färska nässlor (ungefär 100g förvälda nässlor)
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 ½ dl pinjenötter, solrosfrön, mandel eller hasselnötter (jag använde lika delar pinjenötter och rostade solrosfrön)
1 dl riven parmesanost eller annan lagrad och smakrik ost t.ex. västerbotten
1 dl olivolja
Salt och peppar

Skölj och förväll nässlorna ett par minuter. Krama ur nässlorna ordentligt.

Häll nötterna i matberedaren och kör tills de bildar ett grovt pulver.

Riv osten. Häll ned nässlor, ost, vitlök i matberedaren. Kör tills nässlorna är finfördelade. Häll i olivoljan i en fin stråle medan matberedaren är igång. Smaka av med salt och peppar.

4 kommentarer:

katja sa...

Åh nässlor! Jag var precis på väg för att plocka för första gånegn här nu i dagarna. Plockar du toppskotten eller hela plantan? Är det skinnhandskar på som gäller?

Din blogg är verkligen fin!

zelca sa...

katja:
Jag tackar och bockar! Just nu har jag i stort sett plockat hela plantan för de har inte varit större än ca 5 cm. Blir de större tar jag toppen (ca 5 cm då ;-). Skinnhandskar är inte nödvändigt, det räcker med en plastpåse över handen eller plasthandskar. När jag plockade nässlor förra gången så var jag utan, då pirrade det och sved i fingrarna flera dagar efter åt.

katja sa...

Tack snälla för ditt svar! Det blir en tur i helgen.

Vera sa...

Jag gick senast för några timmar sen bakom ett av våra uthus och blängde på nässlorna som försiktigt kikar upp lite här och var. *väx, nu då, väx* väste jag åt dem och såg framför mig både pesto och en ljuvligt slät soppa imorgon. Den frodigaste plantan står mitt i rabatten och jag vet att det bara är veckor om och göra innan jag kommer att förbanna deras sätt att föröka sig ;-)