torsdag 13 augusti 2009

Long time no see

Det har varit glest med blogginläggen under sommaren. Vi har knappt varit hemma och datortiden har varit klart begränsad. Det har helt enkelt varit semester! Nu är vi tillbaka i vardagen med allt vad det innebär, tyvärr med en hel del extra kilon som smygit sig på. Eller smygit och smygit, med en alldeles för rymlig sommarklänning tillsammans med varma grillkvällar och alldeles förmycket rosévin så är det ett faktum.

Idag konsulterade jag en av mina kokböcker om fransk matlagning. Jag brukar göra ratatoille "på en höft" och hälla i ingredienserna efter hand. Men inte idag, idag gjorde jag som de beskrev i kokboken och det blev verkligen skillnad. Idag stekte jag grönsakerna var för sig i rikligt med olivolja och lät dem rinna av på hushållspapper. Grönsakerna behöll färgen och stunsen, dessutom så blev grytan mindre vattning och smakerna mer koncentrerade. Det var helt klart värt besväret. Vi åt ratatouillen ljummen med frasigt stekta kikärtspannkakor, svarta oliver och medelhavsyoghurt - kanske inte det bästa för midjemåttet, men väldigt gott..

Ratatouille
4 personer

1 medelstor aubergine
1 medelstor squash
1 röd paprika
1 grön paprika
1 stor eller två mindre gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
1 burk krossade tomater
Olivolja
Salt och svartpeppar
ca 5 basilikablad

Tärna auberginen i centimterstora tärningar. Värm rikligt med olivolja (botten ska vara ordentligt täckt) i en stor stekpanna ochstek auberginen gyllenbrun. Ta upp auberginetärningarna och låt dem rinna av på en tallrik täckt med hushållspapper.

Tärna squashen i centimeterstora tärningar. Fyll på med olivolja och stek squashen tills vätskan dunstat ur stekpannan.Ta upp squashtärningarn och låt även dem rinna av på tallriken.

Tärna paprikorna i centimeterstora tärningar. Fyll på med olivolja och stek paprikan mjuk Ta upp och låt rinna av på tallriken tillsammans med de andra grönsakerna.

Hacka löken fint. Häll ett tunt lager olivolja i stekpannan, låt löken mjukna utan att ta färg. Tillsätt vitlöken, persilja och de krossade tomaterna. Låt såsen sjuda i 20 - 30 minuter på låg temperatur.

Tillsätt de avrunna grönsakerna och låt blandningen sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ned de strimlade basilikabladen. Kan serveras både varm och kall.

Inga kommentarer: