onsdag 19 augusti 2009

Kära bettan!


Snart är det höst. Det känns vemodigt, men samtidigt är hösten min favoritårstid. Krispig klar luft. Prasslande gulbruna löv. Man får tända ljus och ha raggsockor på sig - men framförallt finns det inga måsten. Man får vara inomhus och laga köttgrytor en hel dag om man vill det. Men vill man inte vara inne kan man istället bege sig ut i skogen - det finns fortfarande blåbär kvar där ute och snart är lingonen mogna. Det blir nog en tur ut i i skogen den här helgen också.

Den här favoriten har hängt med i många år - man får vara snabb med kameran, annars tar det slut.

Ljumna rödbetor med senapsvinägrett och fetaost
1 fat

1 knippe rödbetor
1 paket (200 g) fetost

Senapsvinägrett:
2 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
1 - 2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar

Skär av blasten ett par centimeter ovanför roten. Koka rödbetorna mjuka i vatten - det tar olika tid beroende på storlek, men räkna med minst en halvtimme - testa med en provsticka för att se när de är klara.

Skala rödbetorna under rinnande kallt. Skiva rödbetorna och lägg dem på ett fat.

Vispa ihop alla ingredienser i senapsvinägretten.

Slå vinägretten över de ljumna rödbetorna och smula över fetaosten. Servera medan rödbetorna är ljumna.

Inga kommentarer: