tisdag 3 mars 2009

Hämta, lämna, hämta, lämna ...

Nådetiden är över. Idag är det andra dagen som barnen är på dagis och som vi båda vuxna jobbar heltid. Det här har jag bävat för i flera veckors tid och jag förstår fortfarande inte riktigt hur det ska gå ihop sig med heltidsjobb och hämtningar och lämningar. Vad jag däremot har förstått är att det fungerar för alla andra och därför kommer det givetvis fungera för oss också.

Matlagandet försöker jag planera och förbereda så mycket jag orkar, här skrivs det veckomatsedlar och vi stor-storhandlar. Allt för att slippa den mentala härdsmälta som brukar infinna sig när ungarna är trötta och hungriga - läs skriker och bråkar med varandra - och vi vuxna är stressade - läs skäller och hotar. Så medan dagens middag stod i ugnen passade jag på att fylla upp lunchlådeförrådet i frysen, idag var en bra dag.

Grönsaksgryta med gröna linser & jordnötssmör
5 personer

2 gula lökar, grovt hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja
2 msk chilisås
1 burk krossade tomater
2 morötter i grova bitar
1 klyfta vitkål (ca 250 g), grovt tärnad
1 tsk salt
Svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 tärning lantbuljong
2 ½ dl vatten
1 ½ dl jordnötssmör
4 dl kokta gröna linser

Värm oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök ett par minuter. Tillsätt chilisåsen och låt den fräsa med en liten stund. Tillsätt övriga ingredienser - förrutom linserna - och låt grytan puttra i ca 20 minuter tills morötterna och vitkålen mjuknat. Tillsätt linserna och låt allt bli varmt. Servera med ris.

2 kommentarer:

SanktaCecilia sa...

Du, det där verkar ju alldeles supergott:) Det borde väl funka med röda linser istf gröna?
Vad använde du för jordnötssmör?

Passar på att tacka för alla dina sopprecept om jag inte gjort det tidigare. Vi har provat nästan alla och har några favoriter vid det här laget som vi ofta gör:)

Hälsningar Cecilia

zelca sa...

SanktaCecilia:
Det är så roligt att höra att någon faktiskt använder recepten som jag lägger ut!

Jordnötssmöret var Kungmarkattas, kommer dock inte ihåg om det finns flera sorter - jag brukar köpa lite grövre (med crunch). Jag tror att röda linser smular sönder lite för mycket - jag lyckas bara få mos av dem, men smakmässigt fungerar de nog bra.