onsdag 25 mars 2009

191 centimeter kryddor

Min vän Boddwan har precis kommit hem från en mycket lyckad semesterresa till Indien. Jag förärades 191 centimeter kryddor, 13 söta påsar i rad. Mest exotiskt i raden av påsar var påsarna märkta "Bey leaves" & "Origano". Lagerbladen som inte är samma sort som vi brukar köpa i affären är en i själva verket en helt annan art - Cinnamomum tejpata som ger en smak av kanel eller cassia. Oreganopåsen innehåller frön och inte torkade blad som jag är van med. Är det någon som har en idé om vad man gör med oreganofrön? - för jag antar att de skall användas i matlagningen och inte stoppas ned i jorden. I de andra elva påsarna är det anis, kanel, stjärnanis, gurkmeja, chilipulver, sesamfrön, garam masala, hela torkade röda chilisar, bockhornsklöver, bruna senapsfrön och korianderfrön. Här ska lagas indiskt!


Boddwan, jag tackar och bockar för den fina presenten - vi får snart planera in en Bollywood-kväll!

4 kommentarer:

Vera sa...

Wow vilka lagerblad!!! (är dom så stora som dom ser ut?) Det bästa som finns är ju när folk köper med sig roliga kryddor hem! Pappa var i vitenam förra året och då fick jag en hel del, men nu kom han hem från Jordanien utan. Hm, han kanske måste ha en inköpslista i fickan för att fatta grejen!?
När du ändå ska laga indiskt kan du ju testa (om du inte redan gjort det) att göra egen panir. Har för mig att Katja har ett recept

zelca sa...

Vera: Jo, de var jättestora och det var verkligen superkul att få. Jordanien lät som ett spännande matland - nu måste jag läsa på lite - vid din pappas nästa resa så får du vara lite mer tydlig.

Panir har jag aldrig testat men sneglat på flera gånger, jag får nog ta och testa det nu!

Annika sa...

Vilken sällsynt trevlig present! Själv minns jag när jag skulle åka hem fårn en vistelse hos en famils i Provence för många år sedan, och opappan gick ut i skogen och bröt en kvist från ett lagerträd som jag hade med mig hem i resväskan. De lagerbladen smakade säkert tio gånger mer än dem man köper i matbutiken...

zelca sa...

Annika:
Visst var det! Det låter som en dröm att ha ett lagerträd i trädgården (det är en av mina absoluta favoritkryddor), tyvärr har jag inte lust att emigrera.