söndag 22 februari 2009

Miss mos och herr strömming

Dottern är fortfarande febrig, men det går att hålla under kontroll med Alvedon och Ipren. Hon tuffar omkring i lägenheten som en zombie och snorar på allt. Tack och lov för moderna läkemedel! Det är inte något fel på aptiten, unga fröken lyckades trycka i sig flera deciliter potatismos till middag - strömmingen ratade hon dock konsekvent. Sonen åt istället mest strömming, han har kommit in i en kinkig ålder - allt är äckligt och allt ska dissikeras i molekyler. Då värmer det modershjärtat lite extra när han kommer inrusande i köket och säger "Åhhh, strööömming" och slickar sig runt munnen.

Dragonströmming
4 personer

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
Salt och vitpeppar
1 stort rött äpplen, gärna Ingrid Marie
½ purjolök
3 dl vispgrädde
1 tsk torkad dragon
½ tsk salt
Vitpeppar

Ströbröd
Smör

Sätt ugnen på 225˚ C.

Skölj och torka av strömmingen. Klipp bort ryggfenan och lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda. Salta och peppra strömmingarna. Rulla ihop dem och lägg dem trångt i en eldfast form.

Skala äpplet och skär det i små tärningar. Strimla purjolöken fint. Strö purjolöken och äpplet över strömmingen.

Blanda grädden med dragon, salt och vitpeppar. Slå gräddblandningen över strömmingen och strö över ströbröd. Lägg tillsist några små smörklickar på toppen.

Grädda strömmingen i ca 25 minuter. Servera den ljummen med potatismos, kokt potatis eller ris.

2 kommentarer:

Annika sa...

Det här låter verkligen som en rätt i min smak. Strömming och dragon - kul!

zelca sa...

Annika:
Min sambo är väldigt förtjust i dragon, jag är lite mer tveksam. Här passade den bra, lite dijonsenap hade jag så här i efterhand kunna tänkt mig en klick i.