tisdag 21 oktober 2008

Pizza Bästa

Vi pratade pizza på jobbet för någon dryg månad sedan och då fick jag att par kalasgoda tips av en vegokille. Här samsas båda tipsen på samma pizza nämligen halloumi och aubergine. Det var så fantastiskt gott så vi har gjort det ett par tre gånger sedan dess. OK, ungarna är väl inte lika överväldigade men pizza är ju pizza ... Det tar inte 10 minuter som på pizzerian på hörnet, men vi tycker det är väl värt besväret. Ibland grillar vi även röd paprika och har på, det blir den inte sämre av.

Aubergine och halloumipizza
4 personer

Deg:
50 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
4 msk olivolja
420 g stenmalet vetemjöl

Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
1 skvätt balsamvinäger
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
Oregano
Salt och svartpeppar

Fyllning:
1 mellanstor aubergine
Olivolja till stekning
1 - 2 paket halloumi
Ev. röd paprika
Kalamataoliver, urkärnade
Färsk basilika

Skiva auberginen tunt och lägg i ett durkslag. Blanda runt ordentligt och låt auberginen stå och rinna av. Gör det gärna redan på morgonen.

Skölj av auberginen ordentligt och låt den rinna av.

Fortsätt med tomatsåsen. Finhacka den gula löken och vitlöken och fräs den gyllengul i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, socker och balsamvinäger och låt det hela fräsa ett par sekunder till. Slå i krossade tomater, lagerblad och oregano. Låt tomatsåsen puttra på låg värme tills det är dags att lägga ihop pizzan.

Sätt ugnen på 250˚C

Sedan är det dags för pizzadegen. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt sedan salt, olivolja och mjöl. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grilla under tiden auberginen.

Torka av aubergineskivorna så att de är riktigt torra. Pensla dem med olivolja på båda sidor och grilla dem snabbt i grillpanna tills de får ett snyggt mönster. Vill du ha röd paprika, så grillar du även den i grova strimlor.


Platta eller kavla ut degen på en stor plåt klädd med bakplåtspapper. Smaka av tomatsåsen med salt och svartpeppar. Bred ut tomatsåsen tunt (ungefär hälften går åt, resten kan du frysa tills nästa gång du är pizzasugen). Fördela de grillade aubergineskivorna, den skivade halloumin och oliverna över pizzan. Strö över finriven parmesanost. Grädda i 10 – 15 minuter.

Strö över basilikablad och servera genast!

4 kommentarer:

Tina sa...

Halloumi på pizzan, det tål att tänkas på. Kul!

zelca sa...

tina:
Det är verkligen jättegott och passar väldigt bra till en massa trevliga grönsaker.

Vera sa...

Den pizzan ser GRYMT god ut!

zelca sa...

vera:
Den ÄR grymt god, testa!