tisdag 14 oktober 2008

Dessa förpackningar

Är det någon annan än jag som är missnöjd med storleken på de flesta förpackningarna? Jag vet inte hur producenter kommit fram till att det ska vara tre korvar i en förpackning eller att ett paket spagetti ska väga 500 g eller 1000 g? Är det uträknat så att man alltid måste köpa flera paket korv än man egentligen behöver eller att man alltid ska ha spagettislattar liggandes kvar och skräpa? För hur många vi än varit i familjen så har storleken hitintills aldrig passat. Som spagettin, ett halvt paket à 500 g är för lite till oss - två vuxna, två små barn plus en extra matlåda till mig - ett helt paket blir alldeles för mycket. Då finns det två alternativ, antigen spara en löjligt liten mängd spagetti till en annan gång eller att koka hela paket och göra något roligt av resterna en annan dag . Vi väljer oftast det sistnämnda eftersom jag avskyr slattar.

Den här rätten gjorde mamma när vi var små. Eller, det kan vara så att hon bara gjorde det en gång och att jag minns det väldigt väl. Det är i alla fall ett bra sätt att ta tillvara överbliven spagetti.

Spagettitortilla
4 personer

1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 msk + 1 msk olivolja
ca 2 portioner kokt spagetti (motsvarande ca 150 g okokt spagetti)
3 – 4 ägg
2 msk grädde
En dutt cayennepeppar
Salt och svartpeppar

Fräs lök och vitlök mjuk i 1 msk olivolja. Klipp eller skär ned spagettin i mindre bitar. Häll ner spagettin i stekpannan och låt den fräsa med ett par minuter så att den blir varm .

Rör under tiden ihop ägg och grädde med lite cayennepeppar, salt och peppar. Häll ned spagetti och lök i äggblandningen. Blanda ordentligt, allt ska vara ordentligt täckt med ägg. Gör rent stekpannan. Ställ tillbaka stekpannan på spisen och häll i 1 msk olivolja. Häll i ägg- och spagettiblandningen. Stek tortillan på låg värme i ca 10 minuter. Vänd tortillan med hjälp av en tallrik och stek vidare i 5 – 10 minuter eller så kan du ställa in hela stekpannan i ugnen under grillen i ca 5 minuter – ställ stekpannan rätt långt ned i ugnen så att det inte bränns. Servera tillsammans med kryddig korv – t.ex. lammkorv - och en sallad.

2 kommentarer:

Annika sa...

Kan bara instämma. Det är därför vi börjat försöka hålla oss till bara ett fåtal sorter av pasta, och köpa dem i 5- eller 3-kilosförpackningar hos Martin Olsson. Fy för slattar

zelca sa...

annika:
Visst är det trist med slattarna, dottern som är dryga året älskar dessutom att plocka fram slatt-påsarna och försöka hälla ut innehållet på golvet, det älskar inte mamman.