tisdag 15 december 2009

Mera extra

Genom halva middagen satt dottern och ylade. Meeeeeeja, meejjja! Sen tilltog det till allmänt gråttumult och tillsist blev hon utvisad till hallen (för högljutt beteende) där hon satt och hulkade, snorade och skrek. Hon älskar ost, eller rättare sagt fett i största allmänhet. Hon äter gärna - läs, om hon får - smör ur paketet, slickar i sig crème fraiche och grädde. Skrikeriet igår startade när hon ätit av toppen av strömmingen och ville ha mera, som hon då inte fick eftersom jag stenhårt hävdade att hon skulle äta botten också. En ilsken 2-åring övertygar man inte så lätt. Efter några långa minuter i hallen kom hon tillbaka med darrande underläpp och när hon väl smakat strömmingen satt hon och "mmm"-ade. Slutet gott allting gott.

Strömming med senap och västerbottenost
4 personer

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
Salt
Vitpeppar
2 ½ grädde
2 msk svensk söt och grov senap
½ dl hackad persilja
1 ½ dl riven västerbottenost
Ströbröd

Sätt ugnen på 225˚ C.

Skölj och torka av strömmingen. Klipp eventuellt bort ryggfenan och lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda. Salta och peppra strömmingarna. Rulla ihop dem och lägg dem trångt i en eldfast form.

Blanda grädden med senap och persilja, smaka av med salt och vitpeppar. Slå gräddblandningen över strömmingen. Strö över osten och tillsist ströbrödet.

Grädda strömmingen i ca 25 minuter. Servera ljummen. Vi åt strömmingen tillsammans med kokt råris och ångad blomkål.

2 kommentarer:

Vera sa...

Zelca, jag tror snart du har förtjänat epitetet strömmingens skyddshelgon :D

zelca sa...

Vera:
Jag jobbar hårt på det ;-) Men det är så tacksamt att laga så det är inte direkt en uppoffring.