lördag 5 december 2009

Det enda man kan vara säker på

är att det aldrig blir som man hade tänkt sig ... Precis så blev det idag när dottern satte sig upp i sängen och kräkte över sig själv och sängkläderna. Vi skulle egentligen bjudit på adventsglögg imorgon men det ställdes omedelbart in eftersom det är få som vill dela en magsjuka. Supertrist. Med en fullproppad kyl och en massa smaskigheter pågång - men inga gäster - så blev det genast till att planera om.

Förresten, dottern mår toppen - men man chansar inte gärna.

Mild adventsgryta
4 personer

800 g benfri fläskkotlett

Marinad:
4 cm färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, riven
½ tsk mald kryddnejlika
2 lagerblad
Salt
Saften av en apelsin
2 msk olivolja

2 gula lökar, skurna i tunna klyftor
Mald kardemumma
Svartpeppar
Smör och olivolja till stekning
3 dl vispgrädde

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Dela köttet i ca 2 cm stora bitar Lägg köttet i dubbla påsar och slå över marinaden, låt marinera gärna 4 timmar eller mer.

Hetta upp olivolja och smör i en stor gryta. Fiska upp köttbitarna ur marinaden (men spar marinaden)och bryn dem i omgångar i grytan. Häll tillbaka köttbitarna i grytan och låt löken fräsa med tills den fått lite färg. Slå över marinaden, lägg på locket och låt grytan puttra på lågvärme i 30 - 40 minuter (tills löken fallit sönder).

Slå i grädden och smaka av med salt, svartpeppar, mald kardemumma och eventuellt lite mer nejlika. Låt grytan koka ihop några minuter utan lock. Vi åt kokt mathavre och ångad broccoli. Fläskkött och vispgrädde verkar vara en oslagbar barnkombination.

Inga kommentarer: