fredag 20 februari 2009

Skär om kinderna

Idag fick jag en nästan-komplimang. Eller det beror ju på hur man ser det ... Ni som är jämnåriga med mig förstår nog precis vad jag menar. Ni som är yngre får vänta några år så kommer ni att förstå. Jag fick visa leg på Bolaget idag! Killen i kassan bad om legitimation och jag tvekade länge - hörseln är ju inte den samma nu när man är närmare fyrtio. Jag fann mig dock hyggligt och sa tack, sen tittade han i passet och harklade sig lite generat. Det gjorde min dag. När jag fnissande kom ut där i från så var jag tvungen att ringa alla jag kände för att berätta.

Idag åt vi varma tapas till fredagsmyset framför Bolibompa. Det blev inte så många olika sorter, det räckte inte familjens tålamod till. Patatas bravas med kryddig tomatsås och vitlöksyoghurt, varma kikärtor med choritzo & spenat och vitlökskyckling. På vanlig svenska så kan man säga att vi åt kyckling med klyftpotatis. Dottern skrek i alla fall efter mera kikärtor och sonen lät sig väl smaka av choritzon så det blev på det hela taget en mycket lyckad middag.

Receptet kommer i från häftet Tapas av Anne Wilson.

Vitlökskyckling
6 tapas-portioner

1 kg kycklinglårfilé
1 msk paprikapulver
Salt och svartpeppar
2 msk olivoljan
8 vitlöksklyftor, oskalade
¾ dl konjak
1 ¼ dl vatten
½ tärning lantbuljong
1 lagerblad
2 msk finhackad persilja

Dela varje kycklinglårfilé i tre delar.

Blanda paprikapulvret med lite salt och svartpeppar. Vänd kycklingen i kryddblandningen.

Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och stek vitlöksklyftorna (med skal) på stark värme i 2 - 3 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp vitlöksklyftorna och låt dom svalna.

Bryn kycklingen i omgångar tills den är gyllenbrun. Häll på mer olivolja om det behövs.

Lägg tillbaka all kyckling i stekpannan och slå över konjaken. Låt koka i 30 sekunder. Tillsätt vatten, buljong och lagerblad. Sänk värmen och låt kycklingen puttra på låg värmei ca 10 minuter.

Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalen. Stöt vitlöken tillsammans med persiljan i en mortel tills det blir en pasta. Tillsätt vitlökspastan till kycklingen och låt steka i 10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

2 kommentarer:

Rebecca sa...

Hihi, det där hände min 50-åriga mamma för nåt år sen. Det gav henne ett leende som räckte flera dagar. Se dig som en mycket välbevarad snart-40-åring =).

zelca sa...

Rebecca:
Åh jag förstår att hon levde på det länge! Jag blev tonårsfnissig, misstänker dock att den unge mannen kanske borde kolla synen lite ...