söndag 22 februari 2009

Knäsvag

Det har varit en omtumlande dag och jag har inte riktigt blivit mig själv än. Dottern vaknade med feber i morse. Hon var så varm så man kunde steka ägg på henne. Vi tänkte inte mer på det utan väntade ett tag, tog temperaturen och gav henne Alvedon. Lilla gumman hade 40 ˚C och medan vi låg och klappade på henne i sängen så fick hon feberkramper. Vi är inte helt obekanta med fenomenet eftersom sonen för något år sedan fick det. Men det här var tio gånger färre. Krampen höll i sig flera minuter och läpparna började bli blå. Det hela slutande med en ambulansfärd in till Astrid Lindgrens-barnsjukhus. Nu var det ingen större fara när det väl släppte så far och dotter kom tillbaka fyra timmar senare. Men adrelinet har inte riktigt pumpat ur kroppen än.

Igår så ville sambon göra glass. Det är ju inte ett initiativ man direkt stoppar ... Men helt plötsligt så står man där med sju överblivna äggvitor. Min farmor bakade när vi var små en mjuk kaka som vi kallade "gummikaka" på grund av dess konsistens. Nu är farmor borta och receptet är oidentifierat. Recept på Äggvitskaka i Prinsessornas Kokbok av Jenny Åkerström var en het kandidat. Den var inte rätt, men inte så dum - och tänk det behövdes precis sju äggvitor!

Äggvitskaka

7 äggvitor
250 g strösocker
150 g vetemjöl
1 msk potatismjöl
125 g smör, smält och avsvalnat
Finrivet skal av ½ - 1 citron

Till formen:
Smör
50 g sötmandel

Sätt ugnen på 175˚C.

Skålla sötmandeln och hacka den fint.

Vispa vitorna till ett mycket hårt skum.

Socker, vetemjöl och potatismjöl siktas över de uppslagna vitorna och rörs ned försiktigt.

Häll i det smälta och avsvalnade smöret samt citronskalet. Rör försiktigt ned smöret, rör inte längre än nödvändigt.

Smörj en avlång form med smör och "bröa" formen med den hackade mandeln. Häll i smeten och grädda i ca 40 minuter mitt i ugnen.

2 kommentarer:

Annika sa...

Fy, så obehagligt! Jag förstår att du måste ha varit minst sagt knäsvag - och samtidigt upp i varv.

Tack för tipset! Jag börjar få frysen full av påsar med äggvitor, efter all glasstillverkning. Har bara varit väldigt dålig å¨att markera hur många det är i vrje påse...

zelca sa...

Annika:
Ja det var förfärligt men man får lite ont i magen även när man tänker på det i efterhand.

Om du tinar äggvitorn så gäller ungefär följande mått:
1 äggvita ≈ 2 msk, 3 äggvitor ≈ 1 dl, en äggvita väger ca 35 g