lördag 9 augusti 2008

Sista dagen i frihet

Igår var sista dagen på min föräldraledighet. Det är inte utan att man känner sig lite dyster och lite vemodig. Nu är det slut. Att på måndag morgon åka till jobbet och veta att det är det här jag ska göra tills jag blir 65 gör mig nästan illamående. Jag har försökt peppa mig själv genom att köpa nya fina börja-jobba-kläder och nya fina börja-jobba-skor det kanske kan hålla en på gott humör fram till måndag lunch, men sen då? Jag får försöka rycka upp mig och istället tänka på den fantastiska tid jag har haft hemma. Visst har det varit jobbigt ibland, men det är otrolig förmån att kunna vara hemma med sina barn - tro nu inte att jag är odelat positiv till upplägget i den svenska föräldraförsäkringen - i över ett år.

Sonen har hunnit med att fylla 3 år och det firade vi med kalas i måndags. Han är fortfarande lite liten för att bestämma vad som ska serveras, frågar man honom så vill han ha sapfst och tåta – alltså saft och tårta. Det fick han visst det, men inte till middag. Istället så serverades falsk färserad kyckling och ungsrostad hel färskpotatis samt en aningens misslyckad blåbärsfromagetårta. Receptet på den färserade kycklingen kommer från en gammal Allt om Mat (nr 6 1997) och där flår de kycklingen för att sedan sy ihop skinnet och fylla med färsen. Den moderna husmodern tar istället ett par paket bacon.

Falsk färserad kyckling
8 - 10 personer

Ca 500 g kycklinglårfilé
300 g fläskfärs
1 ½ tsk salt
1 ägg
2 msk maizena
2 msk schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 skivor lantbröd (ca 70 g)
1 ½ dl lantbuljong
½ dl vitt vin
1 dl olivolja
Svartpeppar
50 g parmesanost, fint riven
1 dl skivade gröna oliver
150 g rökt skinka, skuren i små kuber

2 paket bacon
Lite olivolja på toppen

Sätt ugnen på 150˚C.

Kör kycklingen och saltet i matberedaren till en fin färs..

Skär bort kanterna på brödet och lägg det i buljongen, låt svälla några minuter. Mosa brödet så att det blir n smet.

Lägg kycklingfärsen i en skål och blanda ned fläskfärs, ägg, maizena, lök, vitlök, svartpeppar och brödblandningen. Rör ned vin och olivolja, rör till en smidig smet. Blanda ned den rivna parmesanosten, oliverna och den rökta skinkan.

Bred ut en ungsfolie i en stor ungseldfast form. Klicka ut färsen till en tjock och rejäl limpa. Lägg över baconet ”på diagonalen”, vik ner kanterna på baconet under kycklingfärsen. Beroende på hur du lägger på baconet så räcker det till motsatta diagonalen också. Forma till limpan så att den blir kompakt och fin. Knöla upp folien mot sidorna på kycklingfärslimpan. Häll lite olivolja över kycklingfärsen och slå i lite (några mm) vatten i formen. Stick i en stektermometer och baka färsen i ca 2 ½ timme eller till 75˚C innertemperatur. Låt färsen svalna och förvara den gärna över natten i kyl.

Inga kommentarer: