söndag 10 augusti 2008

Mörkviolett, rund och trind

Vi har knappast varit hemma under sommaren, förråden är med andra ord rätt tomma. Däremot så har vi passat på att köpa fina färska grönssaker när vi sprungit på det, så de få dagar vi väl varit hemma så har vi mest ägnat oss åt vegomatlagning.

Auberginen måste vara en av de vackraste grönssakerna som finns. Tydligen så framstår de även inbjudande för barn - i alla fall för min knasige son - för häromdagen när jag använde nämda grönsak i middagsmaten så stod sonen och gnuggade kinden mot den och sa "gosig".

Det här är en favoriträtt när det är auberginesäsong och igår åt vi den tillsammans med en grönsallad och en klick hummus.

Spagetti aubergine
4 personer

2 auberginer
2 stora gula lökar
Salt

2 vitlöksklyftor, i tunna skivor
½ dl olivolja
Salt och svartpeppar

Fyra portioner fullkornsspagetti eller fettuccine
Riven parmesanost
En näve hackad persilja

Skiva auberginen och skär sedan skivorna i ca 1 cm tjocka strimlor. Skär lökarna i tunna ringar. Blanda auberginestrimlorna och lökringarna tillsammans med salt i ett durkslag, låt det stå och dra ca 20 minuter. Skölj aubergine och lök i rikligt med vatten och låt det hela rinna av.

Koka pastan enligt förpackningens baksida.

Värm oljan i en stor stekpanna. Fräs lök, vitlök och aubergine gyllenbrunt på hög värme. Blanda ned pastan i stekpannan och tillsätt en näve parmesanost, vänd runt ordentligt. Häll upp pastan på ett serveringsfat och toppa med nymald svartpeppar och persilja. Servera med mera parmesanost.

Inga kommentarer: