måndag 22 juni 2009

Fantastiska lilla lins

Jag är inte vegetarian - jag skulle aldrig klara mig utan fisk och ost - men vi äter ofta vegetariskt eftersom vi både gillar det och mår bättre av. Så baljväxter står för en avsevärd del av vårt proteinintag. Det händer att jag kokar bönor själv - men oftast öppnar jag en färdig burk eller tetra. Linserna däremot, kokar jag alltid själv. Mina favoritlinser är små gröna linser (puylinser) eller svarta linser (belugalinser), båda är mindre i storleken och fastare i konsistensen än röda och gröna linser och otroligt goda att marinera eller ha i en sallad.

Bra att veta är att 1 dl torkade linser väger ca 90 gram och att det motsvarar ca 2 ½ dl kokta linser.

De marinerade linserna är ett recept av Cathrine Schücks som publicerats i Buffé 4/2003. Receptet på de krämiga linserna kommer från Saltåkvarn. Som vanligt stämmer de inte på pricken med originalet.

Marinerade linser

2 dl puylinser eller belugalinser
1 tsk spiskummin
3 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 tsk salt
Svartpeppar
Ev 1 pressad vitlöksklyfta
Hackad persilja

Koka linserna enligt anvisningarna på baksidan av paketet/påsen.

När linserna är färdiga slås vattnet av. Blanda ned övriga ingredienser i de varma linserna. Ät linserna ljumna eller låt kalla. Överblivna linser håller flera dagar i kylen.


Krämiga dijonlinser

2 dl puylinser eller belugalinser
2 dl Crème fraiche
2 - 3 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt

Koka linserna enligt anvisningarna på baksidan av paketet/påsen. Slå av vattnet och låt linserna svalna helt.

Blanda försiktigt ned övriga ingredienser.

2 kommentarer:

Lisa sa...

har precis ätit lunch på belugalinser, rädisor, tonfisk och bladspenat. mycket gott och mättande efter löparrunda vid vattnet. sommaren är allt bra härlig.

zelca sa...

Lisa:
Visst är de goda! Jag måste testa att kombinera det med tonfisk - det är så mycket lättare att laga mat när det är sommar.