
* Som häxansurtant brukar säga ...
Matminnen, vardagsmat och längtan efter ett grönare skönare liv
Panettonen då? Jag börjar med att citera Jan Hedh ur boken Bröd - "Panettone är ett av de mest komplicerade vetedegsbakverken". Egentligen kanske jag inte behöver säga så mycket mer än att jag varken är konditor, bagare eller har någon form av matrelaterad utbildning. Jag köper dem nästa år istället. Men smaken var det inte något fel på, den smakade precis som den skulle men den var definitivt inte så lätt och fluffig som den borde vara ... Jag använde inte Jan Hedhs recept utan utgick ifrån receptet som finns i systrana Eisenmans Vinterns söta. Fast jag kommer att baka deras recept nästa jul, fast då ska jag följa receptet till punkt och pricka. Ni kanske undrar över bakformarna? Jag hade inga kaffeburkar (som man rekommenderas att använda) så jag tog två kastruller istället, man tager vad man haver.
Juletid innebär för de flesta här i Sverige mängder av mat och det innebär oundvikligen en massa överblivna rester. Många avskyr matrester, men inte jag - rester behöver inte vara trist! Det gäller bara att ha bra planer för det som åker tillbaka till kylskåpet.
Den givna resthanteringen på risgrynsgröt är Ris à la Malta. Det är en av mina favorit efterrätter som jag gärna äter på julbordet. Men det finns mer! Resterna av vår luciagröt förvandlades till en saffranspannkaka som vi åt tillsammans med lättvispad grädde och god sylt. Pannkakan blev mandelallergianpassad av bara farten - inte för det fanns någon anledning till det just den här gången eftersom det bara var vi här hemma som åt av den. Men jag byter ofta ut mandel mot solrosfrön eftersom jag gillar frön och är lite lat. Använder man frön så slipper man helt enkelt hacka ... sen har jag alltid en påse hemma i kylskåpet. Den här gången var jag lite ivrig med fröpåsen, det blev lite förmycket - men jag har justerat mängden i receptet.
Saffranspannkaka
4 personer
ca 400 g risgrynsgröt
2 ägg
30 g skalade solrosfrön
1 kuvert saffran
ca 1 msk honung
ca ½ tsk salt
1 droppe bittermandelessence
½ tsk stött kardemumma
Sätt ugnen på 200˚C.
Rör ned äggen i risgrynsgröten. Blanda ordentligt. Tillsätt saffran, solrosfrön, bittermandelessence och kardemumma. Blanda tillsist ned honung och salt - mängderna beror förstås på hur din ursprungsgröt är kryddad.
Häll grötblandningen i en smord eldfast form och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pannkakan ljummen med lättvispad grädde och en god sylt.
Sambon gillar dragon. Jag är lite mer tveksamt inställd. Jag har svårt att finna tillfällen där det passar förrutom i den klassiska bearnaisesåsen. Men här - hur udda kombinationen än kan verka - passar det bra. Till och med riktigt bra. Så bra så att ungarna slevade i sig stora lass.
Receptet tror jag härstammar från ett urgammalt middagstips på TV4. Vi har lagat det många gånger sedan dess, här kommer det i min tappning lite lätt omgjort.
Dragon- och apelsinkryddad köttfärssås
4 personer
400 g kycklingfärs
1 msk olivolja
2 gula lökar, hackade
1 tsk torkad dragon
1 tärning lantbuljong
Saften av 2 apelsiner
2 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 ½ dl frysta ärtor
Salt och svartpeppar
Fräs kycklingfärs och lök i olivoljan tills det börjar få färg.
Tillsätt dragon, buljong och dijonsenapen. Pressa över apelsinsaften och tillsätt grädde. Låt såsen koka ihop i 5 - 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ärtorna och koka upp såsen pånytt. Servera med nykokt pasta och riven parmesanost.
Apelsinreceptet kommer från Anna och Fanny Bergenström och publicerades i tidningen Lantliv nr 13 2008. En otroligt fräsch och god dessert, den kommer jag att göra flera gånger under kommande veckor.
Åsas saffransapelsiner
4 portioner
4 saftiga och söta apelsiner
Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl socker
2 - 3 stjärnanis
1 liten kanelstång
1 kuvert saffran
4 hela kryddnejlikor
Filéa apelsinerna så att klyftorna är fria från skal och hinnor. Lägg dem i en skål eller stor burk.
Koka socker och vatten i en liten kastrull ett par minuter utan lock. Lägg i kryddorna och låt lagen småkoka utan lock i ca 5 minuter.
Låt lagen svalna något och häll den sedan över apelsinklyftorna. Ställ apelsinerna kallt och låt dem dra i minst en timme. Serveras med lättvispad grädde.
Idag skulle det vara oväder, fast när jag tittar ut genom fönstret så ser jag en härligt blå himmel med lite vita molntussar på behörigt avstånd. Egentligen har jag slutat lyssna på meteorologerna för länge sedan, det är så ofta det inte stämmer i alla fall. Det är helt enkelt lättare att sticka ut näsan och se efter hur det är egentligen. En annan anledning till att jag inte tar till mig meteorologernas råd är att jag aldrig lyckas se vädret på TV, jag kan sätta mig framför TVn och innan man vet ordet av så är vädret över och jag har inte hört ett ord. Jag kan aldrig koncentrera mig och tankarna flyter genast iväg, det händer varenda gång. Tyvärr lider min sambo av samma åkomma så vi har gett upp. Fast just idag så lyckades vi höra prognosen på omväger och nu har vi inget planerat. Så vad gör vi idag? Kanske stannar vi inne och bakar kanelbullar eller så kommer vi på något. En annan bra aktivitet är att laga en gryta, det är verkligen den höstigaste maten man kan tänka sig. Inspirationen till den här grytan kommer från Carola Magnussons "Manna".
Alogobi à la Rubel
6 personer
8 gula lökar, klyftade
1 burk krossade tomater
1 ½ dl rapsolja
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver
1 msk gurkmeja
2 msk vitlökspulver (ej vitlökssalt)
½ msk kanel
2 lagerblad
2 msk koriander
1 ½ msk torkad ingefära
1 msk spiskummin
1 hel kanelstång
2 dl mandelgrädde eller sojagrädde
2 msk havssalt
6 potatisar
1 litet blomkålshuvud
Lägg lök, krossade tomater, olja och samtliga kryddor i en stor gryta. Koka löken riktigt mjuk under lock i ca 35 - 40 minuter. Tillsätt mandelgrädden och mixa till en slät sås med stavmixer - låt kanelstången och lagerbladen vara kvar och mix dem med.
Skala potatisen och dela den i större bitar. Tillsätt potatisen och koka den nästan mjuk. Ansa blomkålen och skär den i mindre buketter. Tillsätt blomkålen och koka ytterligare 5 minuter. Servera med basmatiris.
I natt kommer jag att ha mardrömmar. Fyrtiosidor in i "Tyst hav" av Isabella Lövin och jag har kalla kårar längs ryggraden. Den här frågan kommer jag att återkomma till när jag har slukat boken. Huga.
Nu är jag trött och mätt, nu ska jag somna i soffan.
En solig sommardag så slog experimentlustan till i köket. Med Inger Ingmansons "Naturens läckerheter" i näven gick jag ut på svärföräldrarnas sommarstugetomt för att se vad som fanns att tillgå. In kom jag med ett fång älggräs. Efter att ha testat att koka örtte på bladen så koncentrerade jag smaken i en flaska älggrässirap. Förutom te och sirap så kan man göra älggräsdricka på samma sätt som flädersaft.
Receptet kommer från ovan nämda bok.
Älggrässirap
1 l lätt sammanpackade älggräsblad
8 dl socker
9 dl vatten
Filipendula ulmaria
Svärföräldrarnas sommarställe besöks av en galen älgko utan någon som helst respekt för människor. Ibland tar hon dessutom med sig sina två kalvar, lite nervöst när barnen är ute och leker. Hon är dessutom svår att jaga bort, mistlurar och motorsågar biter inte. Men sätter man barnens lektält över huvudet och springer så har hon vett nog att lufsa iväg bort i skogen. Vem vet om det är älggräset som lockar?
Fynden: häfte med strömmingsrecept 7,50 (det var de mynten jag hade kvar i väskan), kakburk 10 kronor, glasskopa 5 kronor, champagneflaske-återförslutare 5 kronor och pannkakslagg 25 kronor. Sen hittade vi en del icke matrelaterade fynd också, men de fick inte vara med här!