
Födelsedagen firades i två omgångar, dels i lörsdags för de mer långväga gästerna och sedan igår för de som bor lite närmre. Igår åt vi köttfärsgryta med korv och kidneybönor, finhackad rödlök, koriander, gräddfil, nachos och sallad. Passande mat när snön vräker ned utan för fönsterrutan. Efter maten åt vi en kladdkaka med vitchoklad och saffran och kaffe.
Receptet på kladdkakan finns i "Två systrars söta" av Lisa och Monica Eisenman, men jag använde saffran istället för citron som i originalreceptet.
Kladdkaka med vitchoklad och saffran
150 g vit blockchoklad
150 g smör
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 kuvert saffran (eller 1 tsk rivet citronskal)
Garnering:
2 dl crème fraîche
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 granatäpple
Sätt ugnen på 175˚C.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Smält smöret och den vita chokladen tillsammans med saffran över vattenbad. Låt blandningen svalna något.
Blanda socker, mjöl och vaniljsocker i en bunke. Rör ned chokladblaningen. Tillsätt äggen och rör om ordentligt till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna helt.
Blanda crème fraîche, florsocker och vaniljsocker till en slät glasyr. Bred ut glasyren över kakan. Dela granatäpplet och pilla försiktigt ut kärnorna. Strö kärnorna över kakan.
Igår trotsade vi dessutom snöovädret och hela familjen begav sig in till stan. Vi drog sonen i pulka över Odenplan och på trottoaren längs med Sveavägen. Anledningen till att vi - läs jag - släpade iväg med hela familjen istället för att sitta inne och mysa var att min nya bloggkompis äntligen kommit. Liten och nagellacksrosa är hon min lilla kompis, visst är hon fin?

2 kommentarer:
Vad söt dator! :-)
***:
Visst är den!
Skicka en kommentar