
Här har jag upptäckt skillnader på mjöl och mjöl. Vi handlar oftast på Coop eller Konsum och väljer då oftast Änglamark-produkter. Fast Änglamarks grahamsmjöl gillar jag inte, det är alldeles för jämt och ser nästan siktat ut. Saltåkvarns grahamsmjöl är alltid mitt föstahandsval annars får det faktiskt bli klassiska Kungsörnens.
Receptet kommer från boken Cranks bästa recept.
Cranks fullkornsbröd
2 stora formbröd
25 g jäst
1 msk råsocker
1 ½ dl + ca 9 dl ljummet vatten
1 msk havssalt
1,35 kg (22 ½ dl) grahamsmjöl
Smula ned jästen i en bunke. Strö över råsockret och häll över 1 ½ dl ljummet vatten. Rör så att jästen löses upp. Låt blandningen stå i 10 minuter tills den börjar bubbla. Smörj under tiden två stora brödformar med smör och bröa dem med grahamsmjöl eller vetekli.
Sätt ugnen på 200˚C.
Tillsätt mjöl, salt och resterande mängd (ca 9 dl) vatten. Blanda omsorgsfullt – det går bäst för hand. Klicka ut degen i bakformarna. Täck formarna med en bakduk och ställ formarna dragfritt och låt jäsa i ca 20 minuter eller tills den nått ca 1 cm från kanten. Grädda ca 35 – 40 minuter. Låt brödet svalna några minuter innan det stjälps upp på ett galler.
2 kommentarer:
Det där såg supergott ut! Det måste jag prova! ;-)
gott-och-blandat:
Det är inte så dumt, liksom lite lagom ...
Skicka en kommentar