För några veckor sedan besökte vi svärföräldrarnas lantställe. Tomten är kantad med mängder av vackra enar. Jag passade på att plocka en burk. Det fanns mycket bär på buskarna men det var en plågsam process - väldigt stickigt. Det tar bären två och ett halvt år att bli mörkt blåaktiga och mogna. Vid det laget har de begravts långt inne i enen eftersom nya skott har vuxit ut och täckt de mogna bären. Bären använde jag till att testa ett recept som jag sneglat på länge, hemgjord enbärsdricka. Smaken blev förvånande fräsch och frisk om än mycket söt, vi spädde drickan med naturellt mineralvatten.
Receptet kommer från Inger Ingmanssons "Naturens läckerheter".
Enbärsdricka
3 dl enbär
7 dl vatten
3 dl socker
½ dl sirap
1 tsk humle
1 msk bakjäst
Blanda alla ingredienser utom bakjästen i en kastrull. Mixa blandningen med en mixerstav så att enbären krossas lätt. Koka blandningen i 10 - 15 minuter. Låt brygden svalna till 40˚. Tillsätt jästen och rör om tills den löst sig. Låt brygden stå i rumstemperatur i 2 dagar. Sila av och buteljera drickat. Förvara svalt.
tisdag 2 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar