onsdag 7 oktober 2009

Ingen mat för gamla ungkarlar

C. E. Hagdal påstår i "Kok-konsten som vetenskap och konst" att selleri "misstänkes för i någon mån upphetsande verkningar, hvilka dock till betydlig del minskas genom kokning. Det är ingen mat för gamla ungkarlar". Visst är selleri gott, en av mina favoritrotfrukter men att tillskriva den sådana egenskaper är kanske att ta i - fast klimatet kanske var annorlunda i slutet av artonhundratalet.

Här är sellerin både kokt och gratinerad för säkerhets skull, en riktigt retroklassiker.

Svampgratinerad selleri
4 personer

1 stor rotseller
1 l färsk svamp, gärna trattkantareller
Smör
Salt och vitpeppar
3 dl grädde
Parmesanost, finriven

Sätt ugnen på 250˚ C.

Skala sellerin och dela den i stavar (tänk fingerstorlek).

Koka sellerin knappt mjuk i lättsaltat vatten ca 5 - 10 minuter. Låt sellerin rinna av. Bred ut sellerin i en smord ungseldfastform.

Lägg den rensade svampen i en kall stekpanna tillsammans med en rejäl klick smör. Slå på plattan och låt allt vatten koka ur svampen och fräs den sedan ordentligt. Slå på grädden och låt det hela koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela svampstuvningen över sellering.

Strö tillsist över riven parmesanost (efter samvete) och gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter.

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Det visste man inte om selleri. Jag som brukar bjuda på sallad med tändstickstunna selleribitar, shalottenlök och en god dressing med bl a dijonsenap...
Funderar fröken Dill

zelca sa...

Fröken Dill:
Vilken tur att dina gäster hålltsig på mattan ... Det lät som en god sallad, det måste jag testa!

Annika sa...

Åh, det låter intressant...undrar som sellerin har samma eftekt på en kvinna i yngre medelåldern ;)?
Jag älskar rotseller, och det här låter jättegott - helt nuytt för mig; definitivt inte någon gammal klassiker!

zelca sa...

Annika:
Jag har fortfarande inte märkt någon skillnad själv ... Testa, väldigt enkelt och billigt!