måndag 5 oktober 2009

De stora möjligheternas fisk

Förra sommaren köpte jag ett bedårande litet recepthäfte från 50-talet, "Strömming - de stora möjligheternas fisk". Efter att ha inhandlat några tråg strömming så så lät jag mig inspireras av ett av recepten i häftet - "Gryts goda strömming". Resten av strömmingen förvandlades till något min morbror kallade "tallsmackare" när jag var liten - inte så exotiskt som det låter eftersom det helt enkelt är panerad och stekt strömming (som istället för att läggas ihop två och två som flundror, viks på mitten).

Nu tänker jag skryta - det här är en av de godaste strömmingsvarianter jag ätit. Gräddig och med lätt ansjovissmak smaker som jag genast associerar med jul.

Moderniserad - Gryts goda strömming

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
Salt
2 gula lökar, grovt hackade
Smör
2 dl grädde
1 nypa salt
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk finhackad dill
1 lagerblad
4 kryddnejlikor

Sätt ugnen på 225˚ C.

Skölj och torka av strömmingen.

Vik ihop strömmingen och lägg dem med ryggsidan uppåt tätt intill varandra i en ungseldfast och smord form. Salta över strömmingen.

Bryn löken i en rejäl smörklick och en skvätt vatten tills löken blivit mjuk och gyllenbrun. Fördela löken över strömmingen.

Blanda grädden med en nypa salt, vitvinsvinäger och dill. Slå gräddblandningen över strömmingen.

Smula lagerbladet fint och strö över strömmingen. Peta ned kryddnejlikorna.

Grädda strömmingen i ca 25 minuter. Servera ljummen som smörgåsmat eller med kokt potatis.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Stömming är verkligen en delikatess! Särskilt i en låda, typ din rätt. Mums!
Tycker fröken Dill

zelca sa...

Fröken Dill:
Vi verkar ha samma smak, strömming är verkligen underskattat.