fredag 24 april 2009

Gyllene gryn

Ibland gör jag veckomenyer för att det ska gå snabbt och smidigt att laga mat på vardagarna, men lika ofta och kanske oftare så glömmer jag bort det. Däremot så är vi traditionalister vad gäller vilken mat man äter på vilken veckodag och det underlättar faktiskt när man ska bestämma middagsmaten. Det kanske låter lite gammaldags, men det ger en trevlig struktur åt veckan. Fisk äter man på tisdagen och på torsdagar så äter vi - kanske inte helt otippat - soppa och någon form av "mjölmat". Oftast blir det någon grönsakssoppa som t.ex. grönärtsoppa som uppskattas av hela familjen och är otroligt snabblagat. Efter det så äter vi pannkakor, ungspannkaka, plättar eller våfflor - vi varierar recepten med olika mjölsorter och ibland stoppar vi grönsaker eller bär i. Eller så blir det någon form av pudding - risgrynspudding, mannagrynspudding med olika smaksättningar, sviskonkaka eller som den här torsdagen polentapudding.

Polentapudding
4 personer

8 dl mjölk
1 dl polenta
2 äggulor
2 äggvitor
½ tsk salt
Rivet skal av 1 citron
1 + 1 msk råsocker

Sätt ugnen på 225˚C.

Koka upp mjölken och saltet. Vispa ned polentan och låt gröten koka upp. Låt gröten koka på svag värme i 5 - 6 minuter under omrörning. Tag gröten från plattan.

Rör ned äggulor, 1 msk råsocker och citronskalet i gröten.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ned äggvitorna i gröten. Häll smeten i en smord ungseldfast form. Strö över 1 msk råsocker. Grädda puddingen i 20 - 30 minuter. Låt puddingen svalna. Servera med sylt eller färska bär. Vi åt puddingen tillsammans med icke-klimatsmarta jordgubbar och agavesirap.

Inga kommentarer: