söndag 19 april 2009

Arga lilla Lotta

Jag vet inte vad som farit i barnen - de har ju alltid haft temperament - men just nu är de så fruktansvärt arga. Igår var vi på lillkusinens dop och dottern fullständigt bröt ihop i kyrkan, vi var tvugna att gå ut och lufta oss efter som hon hårt prövade kyrkans akustik. När vi kom ut stod hon och surade och såg butter ut med nassen under armen - nassen är hennes högt älskade gossedjur, en föredetta rosa Puh-Nasse som ärligt talat är genom äcklig. En av kyrkvärdarna kom fram och försökte prata lite, men det är svårt att mjuka upp en snart två-årig ilsken tjej. Kyrkvärden tyckte att hon såg ut som lilla Lotta, det är vi rätt många som tycker - hon både ser ut och beteer sig som Lotta på bråkmakargatan ... Det är inte lätt när allt man vill göra är att springa fram och tillbaka i altargången, smälla med dörrarn till kyrkbänkarna och stampa med fötterna och inte får det - då är det inget annat som duger. Dotterns humöret förbättras inte av att hon i veckan fick ett sår på hornhinnan, förmodligen gör det rätt ont och det är en svettig kamp för både föräldrar och barn att applicera i antibiotikasalva i hennes öga fyra gånger per dag. Vi har snart klippkort på akuten.

Sonen är arg i största allmänhet. Förmodligen väntar två nya härliga trotsperioder eller så håller de på att de sjuka. Det är som att välja mellan pest eller kolera.

Röd bulgursallad
4 personer

2 ½ dl hel (grov) bulgur
vatten
1 tärning lantbuljong
1 stor gul lök, finhackad
½ tub tomatpuré
Mald kryddpeppar
En skvätt olivolja
1 ½ dl hackad bladpersilja eller ruccola

Koka bulguren i vatten tillsammans med buljongtärningen enligt anvisningarna på baksidan av paketet. Låt grynen ånga av ett par minuter.

Blanda ned löken, tomatpurén och olivoljan, smaka av med kryddpeppar. Låt grynen svalna av. Blanda tillsist ned persiljan precis innan serveringen. Vi åt den tillsammans med limemarinerade quornfiléer och yoghurtsås.

Inga kommentarer: