söndag 25 januari 2009

Med en fläkt av Frankrike

Gud, vilken hemsk rubrik ... Jag skyller på att jag är trött. Jag är ständigt trött nu för tiden. Jag hade glömt bort hur fullständigt utmattande det är att börja på ett nytt jobb. Vi äter och jag har till och med lagat rolig mat, men bloggorken har saknats. Fast idag blev det så gott att jag måste knåpa ihop ett inlägg. Sonen var lite halvkrasslig så han petade mest i maten, dottern däremot som konsekvent brukar rata alla rotsaker åt bara av moset och såsen. Sonen piggnade däremot till när det serverades efterrätt, fransk chokladmousse med kaffesmak var tydligen precis i hans smak - han har rätt vuxna smaklökar för att vara tre och ett halvt år gammal ...

Grundidéen till receptet kommer från"Komiform Hälsokokboken"

Fläskrulader med cidersås och rotfruktsmos
4 personer

Rotfruktsmos:
250 g jordärtsskockor
2 morötter
10 potatisar av mjölig sort
1 stor gul lök
1 msk rapsolja
1 - 2 dl kokspad
Salt

Rulader:
600 g tunna skivor av färsk skinka
2 äpplen
½ dl finhackad persilja
2 - 3 kryddmått mald kryddnejlika
Salt och svartpeppar
Smör till stekning

Sås:
1 ½ dl torr äppelcider
2 ½ dl vatten
½ lantbuljongtärning
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Börja med moset. Skala rotfrukter, lök, potatis och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Slå av kokspadet, men spara det. Kör ned elvispen bland rotfrukterna och mosa dem grovt. Blanda kokspad, rapsolja och smaka av med salt.

Skala äpplena och skär dem centimeterstora kuber. Blanda äppleltärningar och persilja.

Lägg köttskivorna på en skärbräda. Krydda köttet med salt, peppar och kryddnejlika. Lägg en dryg matsked äppelblandning på varje köttskiva. Rulla ihop dem och fäst med tandpetare. Bryn ruladerna runt om på medelstark värme i traktörpanna. Ta upp ruladerna ur stekpannan och slå ur det mesta av fettet.

Gör tillsist såsen. Vispa ut vetemjölet i vattnet. Häll samtliga ingredienser till såsen i traktörpannan. Låt koka upp under omrörning och låt såsen koka ett par minuter. Lägg tillbaka ruladerna i såsen. Lägg på locket på traktörpannan och sjud ruladerna ett par minuter tills de är klara.

Servera ruladerna och sås med rotfruktsmoset. Drick gärna resterna av den goda cidern till.

Inga kommentarer: