måndag 20 september 2010

Lax är inte som andra fiskar

Huvudvärken är borta och humöret är på topp! En mugg kaffe på morgonen och jag är hemma. I och för sig så är jag inte överrens med kaffebryggaren - den påstår att jag häller i mig tre koppar ... Jag väljer att inta dagens ranson hemma eftersom kaffet på jobbet - för att tala ren svenska - är bedrövligt där dricker jag istället örtte och är nöjd med det.

Under vår campingsemester skulle vi en kväll äta middag på Fiskarfänget - en mycket trevlig fiskresturang vid Norrfällsvikens camping - så bröt sonen ihop och deklarerade högljutt "jag vill inte ha fisk, jag vill ha lax". De är så söta de små liven!

Här kommer en fantastiskt god laxrätt som fungerar utmärkt som bjudmat till många. Receptet går bra att dubbla och göra två laxsidor på en plåt samtidigt.

Lax de lyx
6 personer

1 laxsida, ca 1 kg (ej portionsbitar)
Salt och svartpeppar

Topping:
1 burk crème fraîche
150 g riven västerbottenost (1 påse)
100 g rökt lax, finstrimlad
1 msk finhackad dill (frivilligt)

Sätt ugnen på 200 C.

Lägg laxen med skinnsidan ned i en ugnseldfast form. Salta och peppra lätt - tänk på att toppingen är salt i sig.

Blanda ingredienserna till toppingen och bred den sedan över hela laxsidan.

Grädda laxen i 20 - 25 minuter. Server t.ex. med pressad potatis och smörslungad spenat.

1 kommentar:

Vera sa...

Jag har skaffat mig en mini-presso till jobbet för att överleva skruttiga dagar. Finns inte på kartan att jag skulle dricka det där läbbiga sura automatkaffet med pulvermjölk, uäk :/
Nej mörkrostat pressokaffe med fin crema på toppen, det är grejer det ;)och är det kaffet slut, ja då blir det örtthé som för dig!

Fint laxrecept!