tisdag 2 februari 2010

Skördetid - omstart

Vissnad galangalplanta

I april förra året så petade jag ner en galangalknöl i en kruka. Plantan planterades om, växte sig en halvmeter hög, för att sen vissna ned (helt enligt plan). Resultatet ser ni här, några små späda galangalknölar - det är ju inte direkt kommersiell skala på det, men man kanske inte kan vänta sig en större skörd i en kruka i köksfönstret. Nu har jag planterat om de små knölarna så får vi se hur det ser ut nästa vinter. I de andra krukorna petade jag ned gurkmeja - som inte alls ville ta sig förra våren - och solrosfrön. Den här gången testar jag att plantera gurkmejan lite mer ytligt - att bara trycka ned den till hälften under jord. Solrosfröna strör jag ett tunt lager jord över och de brukar spira fint - fröna är "naturella solrosfrön" köpta på Coops "Internationella hylla".

Baby-galangal-knölar

Nystart: galangal, solrosfrön och gurkmeja

7 kommentarer:

kristin sa...

Jättevackert! Har du provat ingefära? Jag ska ge mig på att odla koriander i vår, eftersom krukorna jag köper brukar vissna efter bara en eller två dagar.

zelca sa...

kristin:
Nej jag har inte provat ingefära - letar efter några fina knölar. Koriander är i alla fall väldigt tacksamt på balkongen där jag haft det flera år.

Fröken Dill sa...

Spännande. Jag lyckades bra med ingefära. Fick stor skörd i växthus för några år sedan.
Hälsar fröken Dill

zelca sa...

Fröken Dill:
Växthus är min stora dröm ... Vad kul att det fungerade bra, jag ska stoppa ned nåra knölar i en kruka så fort jag hittar några fräscha exemplar.

Fröken Dill sa...

Numera är växthus även min dröm (på kanske tio års sikt när trädgården på landet är under kontroll...) Var gift förut och hade då en villa med växthus.

Nu tror jag i och för sig att ingefära borde fungera inomhus om man har gott om plats för en stor kruka i ett ljust fönster. Väldigt vackra, orkideliknande blommor blir det också.
Hälsar fröken Dill

Vera sa...

Åh vad härligt med lite hopp om vår och spirande plantor!
Jag tänker alltid att jag ska sätta ingefära, men lyckas konstigt nog glömma det varje vår...
Galangal kanske jag skulle testa, får se om jag kommer över några knölar på fredag när min älskade buss med asiatiska livsmedel anländer till stan!

zelca sa...

Fröken Dill:
Jag ska plocka fram en stor kruka och försöka (jag tycker hela släktet har otroligt vackra blommor).

Vera:
Hoppas bussen är välfylld! Så passar du peta ned lite ingefära så får vi jämföra vem som fått störst skörd i höst ;-)