
Laxsoppa med smak av fänkål och apelsin
4 personer
500 g lax, skinn- och benfri
1 msk kallpressad rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk hela fänkålsfrön
2 morötter, slantade
1 stor palsternacka, i tärningar
¼ rotselleri, i tärningar
1 burk krossade tomater
4 dl vatten
2 tärningar lantbuljong
1 msk tomatpuré
¾ dl vispgrädde
Saften av ½ apelsin
Salt och vitpeppar
Fräs lök, vitlök och fänkålsfrön i oljan i en stor kastrull. Tillsätt morötter, palsternacka och rotselleri och fräs ett par minuter till.
Slå på tomaterna, vatten, buljongtärningar och tomatpurén. Låt koka tills rotsakerna är mjuka i ca 20 – 30 minuter.
Slå i grädden och apelsinsaften och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp.
Skär laxen i tärningar. Salta och peppra på laxtärningarna. Lägg laxtärningarna i soppan och låt den koka upp, dra ned temperaturen och låt soppan stå i ca 5 minuter tills laxen är färdig.
Servera tillsammans med ett gott bröd eller varma ostsmörgåsar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar