
Receptet på mazarinrutorna kommer ursprungligen från Coop.
Jordgubbsmazarin
En herrans massa bitar, minst 25 …
100 g solrosfrön (eller som i originalreceptet, mandel)
400 g smör
3 dl mjölk
3 ägg
6 dl socker
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ - ¾ tsk bittermandelarom
Ca 2 dl jordgubbsmarmelad
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175˚C.
Klä en långpanna (ca 25 * 35 cm, jag har en med rätt udda mått) med bakplåtspapper.
Mal eller mixa solrosfröna (eller mandeln) fint. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned smörblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda mjöl- och äggblandningen. Rör tillsist ned solrosfrön (eller mandel) och bittermandelarom.
Häll smeten i långpannan och grädda i 30 – 40 minuter Kontrollera kakan mot slutet av gräddningstiden så att den inte får för mycket färg – täck eventuellt med folie. Låt kakan svalna helt.
Vänd upp kakan på en bricka. Bred över jordgubbsmarmeladen. Vispa grädden och blanda ned vaniljsockret. Bred grädden över marmeladen. Garnera med delade jordgubbar.
Vill man göra lite mer klassiska mazarinrutor så glaserar man kakan med en blandning av 300 g florsocker och 4 msk vatten.
3 kommentarer:
Smart drag med bittermandelessens. Ibland är det bra med saker som inte är vad de utgör sig för att vara ;)
vera:
Sådana saker ogillar jag i vanliga fall, men just essenser är rätt fiffiga tycker jag. Har en stor burk full med bla många nötessenser, fiffigt om man då som jag gillar nötter men inte alltid kan ha det i!
Precis så jag menade och vad jag trodde :)
Glad midsommar!
Skicka en kommentar