
Skoporpor
60 – 80 stycken
En vanlig vetedeg med kardemumma, jag använder Coops recept.
5dl mjölk
125 g smör
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ½ tsk grovt stött kardemumma
14 – 15 dl (ca 875 g) vetemjöl
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37˚ (fingervarmt).
Smula ned jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser och rör om ordentligt. Bearbeta degen tills den blir slät, blank och släpper från bunkens kanter. Täck med bakduk och låt jäsa 30 – 40 minuter.
Sätt ugnen på 200˚C.
Stöt ihop degen och tryck ut den i en bakplåtsklädd långpanna. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt bullen svalna något. Ta upp bullen ur plåten och dela den på mitten. Dela varje del mitt i tu (som en tårtbotten) och sedan varje del i ca 15 – 20 bitar (totalt 60 – 80 bitar). Lägg bitarna på två plåtar, sida vid sida med snittytan uppåt. Ställ en plåt i taget i ugnen och rosta skorporna gyllenbruna. När alla delar är rostade sätt ned ugnstemperaturen till 50˚C. Ställ in båda plåtarna och låt skorporna torka helt torra med ugnsluckan på glänt, gärna över natten.
Servera skorporna med te eller kall mjölk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar