
Igår så ville sambon göra glass. Det är ju inte ett initiativ man direkt stoppar ... Men helt plötsligt så står man där med sju överblivna äggvitor. Min farmor bakade när vi var små en mjuk kaka som vi kallade "gummikaka" på grund av dess konsistens. Nu är farmor borta och receptet är oidentifierat. Recept på Äggvitskaka i Prinsessornas Kokbok av Jenny Åkerström var en het kandidat. Den var inte rätt, men inte så dum - och tänk det behövdes precis sju äggvitor!
Äggvitskaka
7 äggvitor
250 g strösocker
150 g vetemjöl
1 msk potatismjöl
125 g smör, smält och avsvalnat
Finrivet skal av ½ - 1 citron
Till formen:
Smör
50 g sötmandel
Sätt ugnen på 175˚C.
Skålla sötmandeln och hacka den fint.
Vispa vitorna till ett mycket hårt skum.
Socker, vetemjöl och potatismjöl siktas över de uppslagna vitorna och rörs ned försiktigt.
Häll i det smälta och avsvalnade smöret samt citronskalet. Rör försiktigt ned smöret, rör inte längre än nödvändigt.
Smörj en avlång form med smör och "bröa" formen med den hackade mandeln. Häll i smeten och grädda i ca 40 minuter mitt i ugnen.
2 kommentarer:
Fy, så obehagligt! Jag förstår att du måste ha varit minst sagt knäsvag - och samtidigt upp i varv.
Tack för tipset! Jag börjar få frysen full av påsar med äggvitor, efter all glasstillverkning. Har bara varit väldigt dålig å¨att markera hur många det är i vrje påse...
Annika:
Ja det var förfärligt men man får lite ont i magen även när man tänker på det i efterhand.
Om du tinar äggvitorn så gäller ungefär följande mått:
1 äggvita ≈ 2 msk, 3 äggvitor ≈ 1 dl, en äggvita väger ca 35 g
Skicka en kommentar