
Jag har alltid älskat nougat av den här typen. Först var det den franska nougaten i Aladdinaskarna som jag upptäckte som liten. Sen som lite äldre har jag hittat olika sorter både täckta med choklad och de som är utan och jag gillar dem allihopa. Här är de få köpesorter som slår hemgjord färskvispad nougat!
Mintnougat
Ca 500 g
5 dl strösocker
1 krm salt
1 ½ dl honung eller ljus sirap
1 ¼ dl vatten
4 droppar pepparmyntsolja
2 – 3 (knappt 1 dl) äggvitor
Blanda sockret, saltet, honungen eller sirapen och vattnet i en tjockbottnad kastrull. Koka alltsammans på ganska het värme tills lagen håller bräckprovet (ca 140 C). Dra genast från plattan och rör ned pepparmyntsoljan.
Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum. Tillsätt den heta sockerlagen i fin stråle under kraftig vispning med elvisp. Vispa massan tills den tjocknar, blir seg och slät (så länge det går utan att överhetta elvispen). Ju längre man vispar desto fastare och segare blir nougaten.
Häll smeten i tre längder ca 2 cm tjocka på oljat smörpapper. Låt nougaten stelna över natten på ett svalt ställe. Skär eller klipp 1 cm breda bitar och slå in dem i smörpapper eller cellofan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar