

Matminnen, vardagsmat och längtan efter ett grönare skönare liv
Idag har jag bakat Upplandskubb, en verklig snigel i köktet! Brödet har under lång tid bakats i Uppland till jul och andra högtider. Det är ett sött och saftigt rågbröd med bra hållbarhet som traditionellt kokats i en burk.
Jag hittade ett recept i en gammal veckotidning från 1970- eller 1980-talet där man istället för att koka brödet på spisen använder ett vattenbad i ugnen – bra om man inte har den typen av metallburkar med tätt lock (t.ex. gamla kaffeburkar) som förr användes. Jag använde en vanlig springform (med löstagbarbotten) och en vanlig brödform som sedan enligt receptet täcktes med aluminiumfolie, det fungerade bra. Springformen använde jag för att jag ville ha brödets karaktäristiska form - en cylinder som sedan delas i fyra delar så att skivorna blir "tårtbits"-formade.
Upplandskubb
2 bröd
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
15 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl. Låt jäsa i 10 minuter.
Ta upp degen på bakbord och forma två släta limpor som läggs i smorda formar (2 liters). Sätt ugnen på 225 C och fyll en långpanna på nedersta falsen med vatten. Låt limporna jäsa till dubbel storlek i ca 45 minunter.
Täck formarna med folie och grädda i vattenbad ca 2 ½ timme. Fyll på vatten några gånger under gräddningen. Stjälp upp bröden och låt dem kallna under bakduk.
Tisdagsfisken den här veckan blev inte oväntat lax. Den här laxen är mycket julig eftersom den tillagas med en klassisk skinkgriljering, kanske ett alternativ på julbordet om man inte äter kött?
Jag älskar kål, men det finns två sorter som jag har lite svårt för. Dels salladskål som jag tycker är menlöst ointressant och dels brysselkål som jag får lätta rysningar av när jag äter. Men jag försöker med brysselkålen varje jul, den här gången blev det ovanligt bra – rysningarna uteblev faktiskt.
Griljeringssmeten räcker till en hel laxsida.
Senapsgriljerad lax med marinerad brysselkål och rotfruktsmos
4 personer
600 g laxfilé med skinnet kvar
Salt och vitpeppar
1 äggula
1 tsk timjan
3 msk grov söt senap
1 msk honung
½ msk potatismjöl
Ströbröd
Rotfruktsmos:
3 morötter
2 palsternackor
8 potatisar
1 dl mjölk
En klick smör
Salt och vitpeppar
Brysselkål:
500 g brysselkål, färsk eller fryst
½ rödlök, finhackad
½ citron
En skvätt olivolja
Flingsalt
En näve pinjenötter
Sätt ugnen på 200 C.
Börja med rotfruktsmoset. Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på vatten så att det knappt täcker, salta lätt. Koka rotfrukterna mjuka ca 20 – 30 minuter beroende på storleken på bitarna.
Gör undertiden i ordning laxen. Lägg laxen i en ungseldfastform, salta och peppra. Blanda ihop äggula, timjan, senap, honung och potatismjöl. Bred senapsblandningen över laxen. Strö över ströbröd. Stek laxen i ugnen ca 20 – 30 minuter beroende på laxens storlek.
Koka brysselkålen mjuk i lätt saltat vatten i ca 10 minuter. Slå av vattnet. Pressa över citronsaft, häll på en skvätt olivolja, den finhackade rödlöken och lite salt. Blanda runt ordentligt häll upp brysselkålen och strö över rostade pinjenötter.
Avsluta rotfruktsmoset. Häll av kokvattnet. Slå i mjölken, en klick smör och vispa runt med elvisp (låt det gärna vara lite grovt mos). Smaka av med salt och peppar. Servera genast!
På fredagar så brukar vi äta hemlagad snabbmat som t.ex. pizza, hamburgare eller liknande. Det blir med andra ord inte fisk så ofta just på fredagarna eftersom det är alldeles för nyttigt. Men man kan ju tillaga fisken så att den inte blir fullt lika nyttigt genom att till exempel fritera den och simsalabim så har man snabbmat som passar på en fredag!
Receptet är som vanligt modifierat, men hämtat ur Mat för barn & deras föräldrar av Latifa Lindberg.
Frasiga laxbiffar med sojadip
4 personer
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 msk riven färsk ingefära
½ - 1 tsk salt
3 msk potatismjöl
1 ägg
2 msk sesamfrön
Rapsolja
Sojadip:
½ dl ljus japansk soja
2 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, fint hackade
Börja med dipen, blanda ihop samtliga ingredienser i en skål och låt det stå i rumstemperatur till serveringen.
Skär laxen i små kuber (½ x ½ cm). Lägg laxen i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl.
Häll ½ cm olja i stekpannan och värm upp den. Klicka i matskedsstora klickar av laxfärsen och platta till dem något. Stek laxbiffarna på medelstark värme tills de är genomstekta. Servera tillsammans med kokt ris, soja dipen och kokta marinerade ärtor smaksatta med rödvinsvinäger, olivolja, flingsalt och hackad koriander.
Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta degen tills den släpper från kanterna i bunken (ca 5 minuter). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30 – 40 minuter.
Arbeta ihop degen något och ta upp den på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma den till två bröd. Läggbröden i två smorda bakformar. Nagga bröden med en gaffel. Jäs till knappt dubbel storlek i ca 30 – 40 minuter.
Värm ugnen till 200 C. Sätt formarna på gallret på botten av ugnen. Grädda 15 minuter. Flytta upp gallret en fals och grädda ytterligare 15 minuter. Låt formarna stå några minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna under bakdukar.
Jag har införlivat en ny svordom i mitt vokabulär, den skulle kunna komma från Kapten Haddock men den poppade upp som självklar efter att jag smakat en av Durian-kolorna jag köpt idag. Ok, det är bara att medge - jag är ingen matnörd, jag är en matmes. Jag bara undrar, vem gillar smaken? Varför ska man äta detta otyg? Efter att ha läst på Wikipedia blir jag ännu mer fundersam varför man skulle vilja äta den, kinesiskmedicin påstår att man svettas av Durian och att folk med högt blodtryck eller gravida inte ska inta stinkfrukten. Jag bara hoppas att det inte går över med bröstmjölken, annars kommer lillan att få en tuff natt.
Jag öppnade påsen och det luktade illa. Jag öppnade kolan och det stank ännu mer. Jag stoppade in kolan i munnen. Det smakar kokos, rå lök och allmänt vädervärdigt. Det pirrar på tungan som om man ätit vällagrad ost. Jag kan inte förstå varför jag gjorde det, jag som inte ens smakar surströmming. Sonen luktade på den återförslutna påsen, grimaserade med hela ansiktet och sa bajs.
Påsen har med en stor påsklämma förpassats till balkongen, där får den tillsvidare ligga innan dess slutgiltiga öde är bestämt.
Men, illasinnade planer spirar i min hjärna: