Innan jul rensade mamma lite i sina gömmor. Bland annat hittade hon den märkliga serien "en IDÉ bok" utgiven på 70-talet av ICA-förlaget. Här fanns häften om husrenovering, inredning i bästa 70-talsstil, billig mat, stickade kläder. Jag sållade rätt hårt men plockade hem ett par stycken, bland annat "Köksmästarens bästa". Texterna och bilderna är charmigt omoderna - min mediokra bild ovan skulle helt klart platsat i häftet. Häromdagen åt vi "Kyckling med ananas och tomat i sötsur sås", ett recept som hämtats från en resturang i 70-talets Göteborg eller som receptmakaren säger - "De tre kockarna talar endast kinesiska, så vi har försökt göra recept efter ett smakminne". Det blev riktigt gott även om jag ändrade lite i originalskissen.
Kyckling med ananas och tomat i sötsur sås
4 personer
500 g kycklinglårfilé
1 stor gul lök, klyftad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 ½ msk rapsolja
1 tärning lantbuljong
1 dl ananasspad
3 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
3 tsk worcestershiresås
1 msk råsocker
1 msk honung
½ tsk salt
4 ringar konserverad ananas
3 tomater, i klyftor
1 msk maizena + ½ dl vatten
Dela kycklingen i mindre bitar. Fräs kyckling, lök och vitlök i oljan i en vid panna utan att de tar färg.
Tillsätt buljongtärning, ananasspad, vatten, vinäger, worcestershiresås, råsocker, honung och salt. Låt blandningen sjuda i ca 10 minuter.
Dela ananasringarna i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans med tomatklyftorna i grytan. Låt allting bli genomvarmt. Blanda ut maizenan i vatten och rör ned blandningen i grytan. Låt grytan koka upp och servera den tillsammans med kokt ris och mörk soja.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar