onsdag 20 januari 2010

Nått smaskens

När jag var liten så hade vi en massa barnskivor som vi ofta lyssnade på. Konditionen på dessa gamla vinylplattor är det väl lite si och så med - inte för att det spelar någon större roll eftersom skivspelare i det närmsta är ett utdött släkte ... Kommer ni ihåg "och när ni hör det här ljudet *ploinggggg* så är det dags att vända blad"? Jag har massor av sånger och strofer i bakhuvudet som jag kan plocka fram när associationerna är rätt - en egenskap som min sambo avskyr. Det räcker med ett par ord i kombination för att jag ska brista ut i sång. Nu har jag införskaffat CD-versioner av några av mina gamla favoriter som barnen brukar lyssna på vid läggdags.

Vad sägs om följande mycket politiskt korrekta rader ur "Grönsaksätarvisan" från Klas klättermus?

Den som jämt har kött till mat
och skinkor hela dagen,
han blir så däst och trött och lat
och väldigt tjock om magen.
Men den som äter palsternackor
han går inte av för hackor,
morot, selleri och dill är inte heller illa.
Han blir så lagom mätt i magen,
glad och munter hela dagen,
får sån spänst i bena att han
inte kan stå stilla.

Eller Janne Korps mässande ur Fablernas värld:

Lärkan som svävar upp i skyn
Hon rynkar sina ögonbryn
och säger dessa orden
till mänskorna på jorden:
Maskar,
som på jorden traskar ...

Ibland hände det när vi var små att mamma bakade pizza på fredagkvällen. Det bästa var när det blev så mycket över så vi kunde äta kalla pizzarester till frukost dagen efter. Mamma gjorde alltid en vanlig sconesdeg som hon tryckte ut i långpannan - fyllningen var oftast hemkokt tomatsås, baconbitar, burkchampinjoner och ost. På min pizza blandades rester från julen tillsammans med färska champinjoner - till pizzan åt vi en vitkålssallad med senapsvinägrett.

Snabb pizza
4 personer (en stor plåt)

Sconesdeg:
8 dl siktat dinkelmjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
4 dl mjölk eller filmjölk

Tomatsås - antingen en kokt variant eller så fuskar man genom att blanda tomatpuré, med lite vatten, olivolja, oregano, salt och svartpeppar.

Fyllning:
Skinka, strimlad (jag använde julskinka)
Champinjoner, i tunna skivor
Riven ost (jag rev ned slattar av glöggcheddar och champagnecheddar)
En mozzarellaboll
Oregano

Sätt ugnen på 225˚ C.

Koka tomatsåsen eller blanda till fuskvarianten.

Fortsätt med degen. Lägg mjöl, salt, bakpulver i en matberedare. Lägg sedan ned smöret i mindre bitar och kör snabbt till en smulig blandning. Tillsätt vätskan och fortsätt köra tills det blandats till en deg.

Tryck ut sconesdegen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Stryk ut ett lager tomatsås över degen och lägg på fyllningen. Toppa med oregano och riven ost.

Grädda i ca 25 - 30 minuter i mitten av ugnen.


Simma lugnt!

Inga kommentarer: