Vad sägs om följande mycket politiskt korrekta rader ur "Grönsaksätarvisan" från Klas klättermus?
Den som jämt har kött till mat
och skinkor hela dagen,
han blir så däst och trött och lat
och väldigt tjock om magen.
Men den som äter palsternackor
han går inte av för hackor,
morot, selleri och dill är inte heller illa.
Han blir så lagom mätt i magen,
glad och munter hela dagen,
får sån spänst i bena att han
inte kan stå stilla.
Eller Janne Korps mässande ur Fablernas värld:och skinkor hela dagen,
han blir så däst och trött och lat
och väldigt tjock om magen.
Men den som äter palsternackor
han går inte av för hackor,
morot, selleri och dill är inte heller illa.
Han blir så lagom mätt i magen,
glad och munter hela dagen,
får sån spänst i bena att han
inte kan stå stilla.
Lärkan som svävar upp i skyn
Hon rynkar sina ögonbryn
och säger dessa orden
till mänskorna på jorden:
Maskar,
som på jorden traskar ...
Hon rynkar sina ögonbryn
och säger dessa orden
till mänskorna på jorden:
Maskar,
som på jorden traskar ...
Ibland hände det när vi var små att mamma bakade pizza på fredagkvällen. Det bästa var när det blev så mycket över så vi kunde äta kalla pizzarester till frukost dagen efter. Mamma gjorde alltid en vanlig sconesdeg som hon tryckte ut i långpannan - fyllningen var oftast hemkokt tomatsås, baconbitar, burkchampinjoner och ost. På min pizza blandades rester från julen tillsammans med färska champinjoner - till pizzan åt vi en vitkålssallad med senapsvinägrett.
Snabb pizza
4 personer (en stor plåt)
Sconesdeg:
8 dl siktat dinkelmjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
4 dl mjölk eller filmjölk
Tomatsås - antingen en kokt variant eller så fuskar man genom att blanda tomatpuré, med lite vatten, olivolja, oregano, salt och svartpeppar.
Fyllning:
Skinka, strimlad (jag använde julskinka)
Champinjoner, i tunna skivor
Riven ost (jag rev ned slattar av glöggcheddar och champagnecheddar)
En mozzarellaboll
Oregano
Sätt ugnen på 225˚ C.
Koka tomatsåsen eller blanda till fuskvarianten.
Fortsätt med degen. Lägg mjöl, salt, bakpulver i en matberedare. Lägg sedan ned smöret i mindre bitar och kör snabbt till en smulig blandning. Tillsätt vätskan och fortsätt köra tills det blandats till en deg.
Tryck ut sconesdegen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Stryk ut ett lager tomatsås över degen och lägg på fyllningen. Toppa med oregano och riven ost.
Grädda i ca 25 - 30 minuter i mitten av ugnen.
Simma lugnt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar