Just nu har jag en mat-miljö-hälsa-fas och den senaste i raden av böcker jag läst är Naomi Moriyama och William Doyles Smala hemligheter: från min mors japanska kök. Middagen idag har inspirerats av japanska smaker, men den har ingenting med den rena och lätta mat som presenteras i boken - basen i vår middag var slattarna i kylskåpet. Det här räcker till att äta sig västerlänskt 100 procentigt mätt - alltså proppmätt - istället för att på det japanska viset äta tills man är 80 procent mätt.
Slattpasta med lax, wasabi, ärtor och sesamfrön
4 personer
2 dl vispgrädde
100 g färskost av philadelfiatyp
Salt
½ - 1 msk wasabi
200 g rökt lax, finstrimlad
4dl frysta ärtor
400 g fullkorns fetuccini
Rostade sesamfrön
Tillaga ärtorna enligt baksidan på påsen, jag gillar att använda micron.
Koka pastan. Under tiden fixar du såsen. Koka upp grädden och låt osten smälta ut på låg värme. Smaka av med salt och wasabi.
Häll av vattnet på pastan och häll ned den i såsen tillsammans med den rökta strimlade laxen och ärtorna. Blanda runt ordentligt och låt allting bli varmt. Strö över rostade sesamfrön.
Jag blir inspirerad av att äta ren och lätt mat, men det verkar vara stört omöjligt att hitta Bonitoflingor - det krävs nog en utflykt till Japanska Torget - boken är något tjatig men jag gillar insikterna i den japanska matkulturen och titeln till trots så är det ingen bantningsbok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar