
Jordärtskockssoppa med gremolata
4 personer
2 schalottenlökar, finhackade
En klick smör
500 g jordärtskockor
2 potatisar
2 tärningar lantbuljong
1 dl vitt vin, matlagningsvin fungerar finfint
4 dl vatten
2 dl mjölk, gärna standardmjölk
1 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar
Gremolata:
Ca 1 dl bladpersilja, hackad
2 vitlöksklyftor, finthackade
Rivet skal av en citron
Börja med gremolatan. Hacka ihop bladpersiljan, vitlöksklyftorna och citronskalet till ett fint strössel.
Skala jordärtskockor och potatis, dela dem i mindre bitar. Smält smöret i en stor kastrull. Låt lök, jordärtskockor och potatis mjukna i smöret.
Häll på vinet och vattnet. Lägg i buljongtärningarna och koka potatis och jordärtskockor riktigt mjuka i ca 15 minuter. Mixa soppan helt slät. Häll på mjölk och grädde, låt soppan koka upp. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Toppa soppan med gremolata och ät den tillsammans med ett gott bröd.
1 kommentar:
Favoritrötter hos oss. Goda att göra pureer på och servera till en varmrätt. =)
Skicka en kommentar